Ce stabileste ordonanta privind echiparea masinilor cu anvelope de iarna
Ce stabileste ordonanta privind echiparea masinilor cu anvelope de iarna"Ma intereseaza siguranta cetateanului in trafic. Cei care sunt pregatiti pentru iarna nu trebuie sa fie victimele celor nepregatiti. Noi, la Ministerul Transporturilor, avem multe costuri cand trebuie sa deblocam un drum blocat de masinile care nu s-au pregatit pentru iarna si, personal, cred ca este o masura buna", a spus Anca Boagiu, la o vizita de lucru, cu premierul Emil Boc, la noul terminal al Aeroportului Otopeni.
Potrivit unui proiect de OUG elaborat de ministerul Transporturilor, soferii de autoturisme si camioane vor fi obligati sa utilizeze anvelopele de iarna in perioada 1 noiembrie-31 martie, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 de lei, si sa achite daunele aduse elementelor care compun drumul daca nu au asigurare.
Aceleasi sanctiuni vor fi aplicate si daca autovehiculele nu au montate pe roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circula pe drumuri acoperite cu gheata sau polei.
Daca autovehiculul care circula fara anvelope de iarna blocheaza drumul proprietarul acestuia va plati si costurile pentru degajarea drumului.
Totodata, in situatia in care asigurarea de raspundere civila nu acopera in totalitate pagubele produse elementelor drumului (cum ar fi parapeti sau semne de circulatie), administratorul drumului va notifica vinovatul de producerea accidentului ca are obligatia de a plati in 15 zile partea de dauna pe care compania de asigurari nu a acordat despagubiri.
Daca soferul sau operatorul de transport nu are incheiata o asigurare va suporta integral costurile de reparatie a sau inlocuirii elementelor de drum degradate sau distruse.
Totodata, proiectul prevede ca 10% din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri, Autoritatea Rutiera Romana si Registrul Auto Roman sa fie distribuit catre bugetul de stat si 90% catre intretinerea drumurilor, in prezent intreaga suma fiind varsata la bugetul statului.
Proiectul propune si retinerea placutelor de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare si suspendarea inspectiei tehnice, daca vehiculul prezinta defectiuni tehnice.
O alta noutate o reprezinta fapul ca la controlul efectuat la sediul firmelor de transport inspectorii au dreptul sa patrunda, in timpul programului de lucru, atat in spatiile de lucru, cat si in vehiculele detinute de acestia.
Autoritatile rutiere recomanda inlocuirea anvelopelor cu cele de iarna atunci cand temperatura coboara sub 7 grade.
Dotarea unei masini cu elementele de baza necesare unei bune functionari in sezonul rece costa cel putin 700 lei, dar poate ajunge si la cateva mii de lei, luand in calcul achizitia si montarea anvelopelor de iarna, lanturile antiderapante si antigelul.
Sursa: Wall-street.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- alina 24 Jan, 2011 20:02 puteti sa imi spuneti cate cauciucuri de iarna sunt obligatorii? astept raspuns la adresa de mail alinus_pit@yahoo.com
- Adi 09 Nov, 2010 13:06 D-na Anca Boagiu ar trebui sa lucreze la eficientizarea sistemului de transport si nu sa ticluiasca astfel de legi care transfera raspunderea problemelor de dezapezire si blocaje in capul cetateanului. Adica se cauta vinovati pentru lucruri neintentionate. Deci aluneca omul cu masina intr-un parapet si primeste cheltuiala parapetului acasa. Adica pana la urma pentru ce va mai platim taxe si impozite D-na Boagiu ?