Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:57 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce știți despre Martin Luther King Jr.? Ambasadorul Hans Klemm, incursiune în istoria SUA

ro

20 Jan, 2016 18:50 1696 Marime text
 
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a fost invitat la Universitatea din Suceava unde a fost rugat să vorbească despre activitatea lui Martin Luther King Jr. şi despre impactul său asupra Statelor Unite şi a lumii în general. El a mulțumit rectorului Valentin Popa pentru invitație și a povestit studenților și profesorilor prezenți la întâlnire că nașterea lui Martin Luther King Jr. este sărbătoare legală în toate statele SUA, principalele instituții ale statului fiind închise ”în onoarea acestui extraordinar cetăţean american”. Evenimentul s-a intitulat „Amintindu-ne de dr. Martin Luther King Jr.”.
 
De ce a fost el un om atât de extraordinar? Ambasadorul Klem spune că Martin Luther King Jr. a înţeles că America nu respecta idealurile sale fondatoare şi principiile Declaraţiei sale de Independenţă din 1776, că toţi suntem creaţi egali şi i-a îndemnat pe americani să le respecte: ”El a înţeles şi a crezut ferm că diversitatea a fost şi rămâne unul dintre cele mai mari atuuri ale ţării mele. A fost filantrop, lider spiritual, activist civic şi câştigător al Premiului Nobel şi continuă să ne inspire şi să ne motiveze în prezent, pe toţi, americani şi români deopotrivă. Dr. King s-a născut într-o familie religioasă în 1929, la Atlanta, în Georgia. A crescut în biserica în care tatăl său slujea ca preot. El însuşi a slujit ca pastor în aceeaşi biserică după obţinerea doctoratului la Boston University. S-a căsătorit cu Coretta Scott din Alabama în 1953 şi a avut patru copii”.
 
Ambasaodrul a povestit că toate convingerile religioase ale dr. King l-au determinat să fie activ civic şi preocupat de soarta afro-americanilor: ”În acea perioadă, afro-americanii nu beneficiau de tratament egal în Statele Unite, unde practica segregării educaţionale era consfinţită de lege. Astfel, existau şcoli separate pentru persoanele de culoare şi populaţia albă, drept urmare condiţiile de care beneficiau persoanele de culoare fiind de departe inegale cu cele oferite populaţiei albe. Acest lucru era evident în special în sistemul educaţional. În cazul decisiv Brown. vs. Consiliul Educaţiei, Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât că această practică de segregare în educaţie este de fapt neconstituţională şi, prin urmare, ilegală. În ciuda acestei schimbări enorme în dreptul american, aplicarea legii şi schimbarea mentalităţii oamenilor au fost o provocare imensă”.
 
Hans Klemm a continuat incursiunea în istoria țării sale povestind cum în 1955, în ciuda faptului că segregarea în educaţie fusese declarată ilegală, aplicarea ei în practică era în continuare larg răspândită şi multe legi care impuneau existenţa de spaţii separate în alte sectoare ale vieţii publice şi private erau în continuare în vigoare: ”O tânără pe nume Rosa Parks a refuzat să acorde locul ei într-un autobuz în Montgomery, statul Alabama, unei persoane albe, aşa cum cerea legea. A fost arestată, generând revolta comunităţii afro-americane. Răspunsul acesteia a fost un boicot organizat al sistemului de transport din Montgomery, timp de 385 de zile, ceea ce a destabilizat profund situaţia economică a oraşului. În cele din urmă, segregarea autobuzelor din Montgomery a fost eliminată, iar mişcarea modernă pentru drepturi civile în America a început.
În această perioadă, un predicator necunoscut din Atlanta a devenit purtător de cuvânt al mişcării, iar după Boicotul Autobuzelor din Montgomery avea să fie cunoscut la nivel naţional: dr. Martin Luther King jr.”
 
Gândurile şi scrierile sale despre justiţie, în special pătrunzătoarea „scrisoare dintr-o închisoare din Birmingham”, în care constata că: „ Orice nedreptate este o ameninţare la adresa dreptăţii de pretutindeni”, rămân la fel de adevărate astăzi ca în ziua în care le-a scris.
Reverendul King a spus, de asemenea: „Cu întuneric nu se poate înlătura întunericul; doar cu lumină se poate face acest lucru. Ura nu poate înlătura ura; doar iubirea o poate face.”
 
”În calitate de lider al Southern Christian Leadership Conference, dr. King a condus mii de oamenii în cadrul protestelor şi al altor evenimente organizate pe întreg teritoriul SUA, în principal în Sud. A fost considerat unul dintre cei mai mari oratori ai secolului al XX-lea şi nu s-a abătut niciodată de la misiunea sa de promovare a egalităţii prin non-violenţă. Pe 28 august 1963, la Washington DC, el a susţinut cel mai cunoscut discurs al său, pe treptele monumentului comemorativ dedicat preşedintelui Lincoln, autorul Proclamaţiei de Emancipare cu 100 de ani înainte de eliberarea celor aflaţi în sclavie.
În faţa unei mulţimi de aproximativ 250.000 de protestatari, cel mai mare grup adunat vreodată până atunci la Washington, el a vorbit despre ceea ce visa el pentru America: „Am un vis:  cei patru copilaşi ai mei să trăiască într-o zi într-o naţiune în care să nu fie judecaţi după culoarea pielii, ci după caracterul lor”. ”
 

Este interesant de menţionat că pe 28 august 2009, la exact 45 de ani de la acea zi, Barack Obama, pe atunci senator, a acceptat să fie candidatul Partidului Democrat la preşedinţie. Ulterior, a câştigat acele alegeri şi a devenit primul preşedinte afro-american al SUA.
 
În 1964, lui dr. King i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de utilizare a non-violenţei în lupta Americii pentru drepturi civile, diversitate şi egalitate. King şi-a continuat eforturile până în clipa în care glonţul tras de un asasin l-a ucis, în 1968. A fost ucis pentru lucrurile în care a crezut, însă moştenirea sa continuă să existe şi reprezintă o sursă de inspiraţie pentru credinţa şi speranţele următoarelor generaţii din ţara mea şi din întreaga lume.
 
”Astăzi, la aproape 50 de ani de la moartea lui Martin Luther King Jr., activitatea şi moştenirea acestui om extraordinar continuă să ne inspire. Permiteţi-mi să închei cu unul dintre citatele mele favorite din dr. King: „Credinţa înseamnă să faci primul pas chiar dacă nu vezi întreaga scară”. Cred că România a făcut recent un pas imens către un viitor extraordinar şi, deşi nu putem vedea ce se află înainte, am deplină încredere în cetăţenii acestei măreţe ţări în acest an electoral şi în dorinţa lor de a avea un guvern care să-i slujească bine”, a încheiat discursul său ambasadorul Klemm. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii