Cel puţin un caz de ucidere arbitrară de către autorităţile din România
Cel puţin un caz de ucidere arbitrară de către autorităţile din România
26 Jun, 2015 14:13
ZIUA de Constanta
1674
Marime text
În seara zilei de 4 martie, Secţia 10 Poliţie din Bucureşti l-a dus pe Daniel Gabriel Dumitrache, un tânăr rom de 26 de ani, la sediu, pentru încasare de taxe ilegale de parcare într-o parcare. Conform Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comisia Helsinki (APADOR-CH), Dumitrache era „parcagiu” şi obţinea un venit găsindu-le şoferilor spaţii de parcare în shimbul unui bacşiş. Conform APADOR-CH, alţi parcagii din zona au semnalat că au fost hărţuiţi de către poliţie. Poliţiştii le-au spus membrilor familiei că Dumitrache a murit la scurt timp după miezul nopţii. Nu au oferit detalii suplimentare. Rudele au susţinut că erau vânătăi pe corpul decedatului. La trei zile după moartea lui Dumitrache, poliţia a emis un comunicat de presă în care se susţinea că i s-a făcut rău în arestul poliţiei şi, deşi a primit îngrijiri medicale, a decedat la scurt timp. Conform comunicatului, corpul sau nu prezenţa urme de violenţă. Potrivit raportului medicului legist, cauza morţii lui Dumitrache a fost o ruptură de splină. După o anchetă internă, poliţia l-a arestat pe ofiţerul George Ştefan Isopescu pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Conform presei, Isopescu a fost eliberat în iunie sub control judiciar şi mutat la o altă secţie. La sfârşitul lunii octombrie, cazul era în continuare pe rol, arată raportul citat.
În decembrie 2013, autorităţile l-au acuzat pe ofiţerul de poliţie George Bogdan Grigoraş de omor calificat pentru împuşcarea unui bărbat din satul Ţapu (judeţul Sibiu) în 2013. La mijlocul lunii noiembrie, cazul era încă pe rol.
În 2012, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a fost autorizat să demareze anchete penale ale crimelor comuniste descoperite în activitatea să de cercetare. La cererea institutului, în august 2013, Parchetul General a început anchete penale împotriva membrilor conducerii penitenciarelor comuniste. În iunie şi august, Parchetul General i-a acuzat de crime împotriva umanităţii pe comandanţii Alexandru Visinescu şi respectiv Ion Ficior, despre care se spune că sunt vinovaţi de moartea a 12 persoane şi încarcerarea a alte 103 persoane,. Pe 22 octombrie, instanţa a dispus punerea sub sechestru a averii lui Visinescu. Cazurile se aflau pe rol la jumătatea lui noiembrie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii