Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai importante realizari ale acestui an din judetul Constanta

ro

23 Dec, 2008 17:47 938 Marime text

Cele mai importante realizări din acest an au marcat judeţul Constanţa printr-o serie de recorduri din mai multe domenii.

Prima Adunare Generală a Euroregiunii Marea Neagră a fost cel mai important eveniment petrecut la Constanţa anul acesta. Una dintre cele mai mari realizări în planul cooperării instituţionale transfrontaliere o constituie stabilirea sediului Secretariatului executiv al Euroregiunii Marea Neagră (ERMN) la Constanţa, odată cu înfiinţarea structurii asociative de cooperare economico-socială transfrontalieră a cărei primă reuniune a avut loc pe 24 noiembrie. Legat de acest eveniment preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa şi al ERMN, Nicuşor Constantinescu, citat de agerpres.ro afirmă că reuniunea de la Mamaia a stabilit liniile directoare ale activităţii forului de cooperare regională şi a creionat planul general de lucru, necesar pentru o funcţionare adecvată.

"Au fost stabilite şi comisiile de lucru ale acestei asociaţii în domeniul culturii, educaţiei, tineretului, sportului, practicilor de bună guvernare, societăţii civile, turismului, comerţului, pescuitului, transportului şi infrastructurii, dezvoltării economice, mediului şi cercetării ştiinţifice. Odată creată, organizaţia trebuie să înceapă să funcţioneze şi să-şi stabilească acţiunile pentru a atinge ţelurile care au determinat înfiinţarea ei. Cooperarea interregională în zona Mării Negre trebuie să-şi găsească acum sensuri concrete pentru un impact mai eficient asupra dezvoltării locale, un cadru fructuos pentru schimbul de cunoştinţe, dezvoltarea schimbului intercultural şi al coeziunii sociale, promovarea turismului şi, de asemenea, schimburi de bune practici", spunea Nicuşor Constantinescu. Obiectivul principal al ERMN este de a facilita, sub auspiciile Consiliului Europei, iniţiativele multilaterale şi descentralizarea pentru a valorifica cât mai bine instrumentele financiare de susţinere a dezvoltării, existente la nivel naţional, european şi internaţional.

Portul Constanţa în anul recordului absolut al traficului de mărfuri a marcat istoria porturilor maritime româneşti. Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNPMC), Constantin Matei, a declarat că anul acesta au fost atinse valori de trafic record pentru ultimii 20 de ani, urmând a fi depăşit traficul de mărfuri operate în 1988, de 62 milioane tone, considerat anul de referinţă al activităţii portuare de la malul mării. "Datele economice pe primele 11 luni ale acestui an au înregistrat peste 57,5 milioane tone mărfuri operate, cu circa 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar până pe 14 decembrie, traficul total s-a apropiat de 60 milioane de tone, ceea ce ne îndreptăţeşte să apreciem realizarea, în anul acesta a celor mai bune rezultate obţinute vreodată, din operarea de mărfuri, în Portul Constanţa", preciza Constantin Matei, citat de agerpres.ro.

Anul acesta traficul maritim a înregistrat o creştere de 10% faţă de cel precedent, în cadrul traficului total de mărfuri, atingându-se un volum de mărfuri de 47,2 milioane tone, iar cel fluvial a crescut cu 4%, înregistrându-se o valoare de 10,4 milioane tone, faţă de 9,93 milioane tone în 2007. În acelaşi timp traficul de containere s-a menţinut relativ constant, depăşindu-se cu circa 4.000 TEU (containere convenţionale) valorile din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe grupe de mărfuri, cele mai importante creşteri cantitative au fost înregistrate la operarea de combustibili minerali solizi (28%), produse alimentare şi nutreţuri pentru animale (36%), seminţe uleioase, fructe oleaginoase şi grăsimi (18,6%), minereuri de fier - deşeuri de fier (9,5%), articole diverse (6,5%), echipamente, maşini (25,5%), sticlărie, produse ceramice (52,2%), petrol brut (6,3%) şi cereale (28%). Astfel, rezultatele financiare, pe primele 10 luni ale acestui an, indică un profit brut de 19 milioane de lei, la un venit total de 35.076.866, compania realizând în acelaşi timp, în primele 10 luni ale anului, investiţii în valoare de 40.448.768 lei, din care 27.533.886 lei din surse proprii şi doar 12.914.882 lei din alocaţii bugetare.

Grupul Rompetrol a inaugurat pe 8 decembrie noul terminal flotant din Portul Midia, cu o lungime de 8,6 km, ce permite descărcarea ţiţeiului în largul mării, din tancurile petroliere şi transportul până la rafinărie printr-o conductă submarină şi terestră. Instalaţia are capacitatea maximă anuală de operare de 24 milioane de tone de ţiţei şi va permite acostarea navelor de până la 160.000 tdw. Faţă de traseul prin Portul Constanţa, acest proiect scurtează cu aproximativ 33 de kilometri drumul ţiţeiului, pe conducta de transport, dintre tancurile petroliere şi rafinărie, realizând importante reduceri de cost, de cel puţin 4-5 dolari pe tonă. În acelaşi timp, extinderea cu 350% a capacităţii de tranzit a produselor finite prin dana 9, aferentă Portului Midia (de la 90.000 tone pe lună la 310.000 tone/lună), va permite acostarea navelor maritime cu o capacitate maximă de 10.000 tdw şi a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

Observatorul seismologic de la Eforie Nord, inaugurat pe data de 22 noiembrie este a patra realizare importantă din judeţul nostru şi reprezintă cel mai modern observator seismologic din Europa Centrală. Directorul Institutului Naţional pentru Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, prezent la eveniment a declarat că investiţia, de peste un milion de euro, realizată cu fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, a fost posibilă şi datorită implicării directe a Primăriei Eforie, care a donat terenul necesar amplasamentului, infoprmează agerpres.ro. "Observatorul de la Eforie Nord va monitoriza activitatea seismică pe o rază foarte mare şi cu o activitate deosebit de bogată şi de mare interes pentru ţara noastră, de la Himalaya până la Roma, dar va fi capabil să depisteze şi activităţi vulcanice şi tsunami", spunea Mărmureanu.

Potrivit specialiştilor, sistemul va putea să monitorizeze cutremure, tsunami şi mişcările seismice de pe fundul Mării Negre, staţia fiind la fel de performantă ca şi cea din Capitală, prin intermediul echipamentelor de aici cutremurele putând fi anticipate cu 200 de secunde înainte de producere. Întrebat dacă populaţia are vreun motiv de îngrijorare legat de iminenţa unui cutremur în zona Vrancea, în perioada următoare, directorul Institutului Naţional pentru Fizică a Pământului a afirmat că nu sunt probleme din acest punct de vedere. "Cel puţin până în anul 2012 nu se pune problema unui cutremur de mare magnitudine în zona Vrancea, dar la nivel mondial vor avea loc cutremure importante în zonele Sumatra şi Japonia în anii următori" anunţa Mărmureanu. Observatorul de la Eforie Nord va asigura o mai bună supraveghere seismică a Dobrogei, unde sunt amplasate obiective economice importante.

Cea mai modernă clinică de chirurgie cardio-vasculară, cu bancă de organe constituie altă mare realizare din judeţul Constanţa. La jumătatea lunii trecute, Consiliul Judeâţean Constanţa a inaugurat, în cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă, cea mai modernă Clinică de chirurgie cardio-vasculară din Europa Centrală. Proiectul, în valoare de 10 milioane de euro, finanţat integral de adminstraţia judeţeană, se derulează în baza unei convenţii de colaborare cu clinica de resort din Baden-Germania şi are în compunere şi prima bancă de celule şi organe din România în care vor fi depozitate ţesuturi, artere, valve, celule stem, sânge şi diferite organe. Astfel, pe lângă faptul că la Constanţa vor putea fi prelevate şi păstrate organe şi ţesuturi de la donatori, clinica va fi în contact cu celelalte bănci de acest gen din lume, putându-se colabora pentru salvarea vieţilor oamenilor.

La inaugurare, şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară, prof. dr. Mircea Pătruţ a declarat că, prin contractul de cooperare încheiat medicii constănţeni se vor putea perfecţiona la clinica din Germania, una dintre cele mai mari şi moderne din Europa, iar medicii germani vor efectua, la rândul lor, operaţii la Constanţa împreună cu medicii români. "Împreună vom pune la punct anumite tipuri de intervenţii chirurgicale, iar cazurile mai grele, pe care nu le vom putea rezolva aici, le vom trimite în clinica dumnealor, unde posibilităţile şi experienţa medicilor sunt mai mari", a menţionat prof. dr. Pătruţ, citat de agerpres.ro.

Chirurgul a afirmat că, în banca de organe sângele va putea fi depozitat zeci de ani, în condiţiile în care în prezent el nu poate fi păstrat decât cel mult o lună. Noua clinică este dotată cu 49 de echipamente de ultimă generaţie, valoarea investiţiei, de aproape 10 milioane de euro, fiind suportatăp în întregime de Consiliul Judeţean. În clinică vor lucra peste 20 de specialişti, unii dintre ei veniţi la Constanţa de la Bucureşti şi cărora administraţia locală le-a pus la dispoziţie spaţii de locuit. Clinica are două săli de operaţii, o sală de reanimare cu zece paturi, capacitatea totală fiind de 35 de paturi.

Administraţia locală a devenit acţionar al Portului Constanţa

Consiliul Local Constanţa a devenit acţionar în luna octombrie, la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. În baza unei legi adoptate de Parlamentul României care prevede transmiterea cu titlu gratuit a 20% din acţiuni către administraţia locală. Proiectul de lege prin care Consiliului Local Constanţa a primit cu titlu gratuit un pachet de 5.476.537 de acţiuni, deţinute de stat, la CNAPMC a fost iniţiat de grupul deputaţilor social-democraţi de Constanţa. Potrivit deputatului PSD Alexandru Mazăre, citat de agerpres.ro „prin preluarea pachetului minoritar de acţiuni va creşte potenţialul turistic şi economic al zonei, prin oferirea unor servicii complete şi atragerea investitorilor".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii