Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:38 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai impresionante recorduri meteo din întreaga lume

ro

12 Jan, 2014 14:02 13673 Marime text
    În timp ce în America un deținut evadat din închisoare s-a predat poliției doar pentru a se încălzi, iar în  Chicago, temperatura a atins un nou record,  - 27 C, este de actualitate să se vorbească despre recordurile care au uimit lumea de-a lungul timpului.
Vă prezentăm, în continuare, topul condițiilor meteo extreme, înregistrate de Organizația Mondială de Meteorologie.

Cea mai scăzută temperatură
În conformitate cu Organizația Mondială de Meteorologie, cea mai joasă temperatură a fost -89.2 C, înregistrată la 21 iulie 1983, în Vostok, Antarctica. Da, Celsius, nu Fahrenheit.

Cea mai înaltă temperatură
Cu o medie de 46,7 C  în luna iulie,  Death Valley, California, este considerat cel  mai călduros loc de pe pământ. Tot aici a fost înregistrată  și cea mai crescută temperatură, în vara anului 1931, când termometrele au indicat 56,7 C. Evenimentul a intrat în cartea recordurilor, ca fiind cea mai ridicată temperatură întregistrată vreodată de Organizația Modială de Meteorologie.

Cele mai multe precipitații căzute într-un minut
Acest record este deținut de către orășelul Unionville, Maryland, USA, unde la 04 iulie 1956, au căzut 31.2 milimetri de ploaie într-un minut.
Pentru comparație, în pădurile sub-tropicale din Hong Kong, în timpul celor mai severe furtuni, cantitatea de apă nu depășește 70 de milimetri într-o oră.

Cele mai multe precipitații căzute în 24 de ore
Cea mai mare cantitate de precipitații căzute într-o zi, a avut loc în timpul  ciclonului Denise, pe o  insula din sudul Oceanului Indian. Aici, în timp de 24 de ore au căzut 1.825 de metri de apă. S-a întâmplat în ianuarie 1966.


Cea mai mare grindină
A căzut în localitatea Gopalganj, Bangladesh, la 14 aprilie1986.  Furtuna a ucis 92 de persoane. Tot atunci a fost găsită și cea mai mare bucată de gheață căzută vreodată. Aceasta cântărea 1,02 kg.

Cea mai îndelungată secetă
Cea mai lungă perioadă de secetă a fost măsurată în ani. Nu a fost o singură picătură de ploaie în Arica, Chile, pentru mai mult de 14 ani, din octombrie 1903 până în ianuarie 1918 - un total de 173 de luni.

Cel mai mare gheizer de apă rece
Situat în Andernach, Germania, Geysir Andernach, aruncă apa, de obicei, la 30-60 de metri.

Cel mai mare jet a avut  61.5 metri, înregistrat la 19 septembrie 2002.

Cel mai rece drum
Autostrada Kolyma (M56) din Rusia este cel mai rece drum de pe Pământ. Aici temperaturile au scăzut  până la -67.7 grade C.
O secțiune de  2031 de kilometri din această autostradă se numește ,,Drumul Oaselor", pentru a comemora prizonierii din lagărul de muncă Sewostlag, care au murit la construirea drumului și au fost îngropați sub el.

Cel mai mare câmp de gheață
Cel mai mare câmp de gheață este în Canada. Parcul Național Kluane conține 8486 de km pătrați de gheață. 

Cel mai mare deșert
Nu, nu este Sahara.
Un deșert este definit ca fiind un teritoriu ce  are foarte puține precipitații. Cel mai mare deșert din lume este Antarctica, care are 14  milioane de km pătrați și doar 50 de milimetri de precipitații pe an.
Sahara, cu o suprafață de 9,1 milioane de kilometri pătrați, este, potrivit Guinness World Records, cel mai mare deșert fierbinte de pe blob.

Localitatea cu cea mai scăzută temperatură 
Cel mai rece loc permanent locuit este satul siberian  Oymyakon, Rusia.
În 1933 temperatura a scăzut până la -68 C, cea mai scăzută temperatură înregistrată în afara Antarctidei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii