Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetătorii NASA au studiat peştera Movile din Dobrogea. Iată de ce

ro

02 Mar, 2015 08:13 2778 Marime text
Peştera Movile din Dobrogea, complet izolată de exterior, a ajuns să fie studiată şi de cercetătorii NASA, conform Hotnews.ro.
 

Peştera a fost descoperită de un geolog român, iar cercetătorii au stabilit că peştera ar fi un loc de pe glob care ar scapă neatins în cazul în care viaţă de pe Pământ ar înceta să existe. Are însă un defect major: mediul este toxic pentru oameni.

O lume subterană, ostilă oamenilor, animalelor sau plantelor de la suprafaţă se ascunde la 30 de metri în adâncurile pământului, într-o zona împrejmuită de movile la ieşire din Mangalia. Cristian Lascu a dat peste ea din întâmplare, când în zona se făceau săpături pentru construcţia unei termocentrale.

De când a fost descoperită, în anul 1986, peştera a fost studiată în amănunt de cercetători români, străini, chiar şi de la NASA au venit aici. După ce lucrările s-au terminat, a fost acoperită cu o placă de beton şi peste tot sunt semne de avertizare pentru că înăuntru este mediu toxic.

"Marte subpământean" - aşa au denumit specialiştii de la NASA ecosistemul care s-a format în Peştera Movile. Mediul este unul sulfuros, toxic pentru om.

Peştera se întinde pe o lungime de 300 de metri, are galerii joase de 1-2 metri, iar înăuntru au fost descoperite peste 200 de specii adaptate să trăiască la un mediu fără oxigen, într-un ecosistem vechi de 200- 300 de milioane de ani.

Sursa foto: worldwideromania.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii