Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a fost la recepţie Una din navele americane care vin în Marea Neagră a fost anul trecut în Portul Constanţa

ro

02 Feb, 2014 08:31 2809 Marime text
Potrivit unor oficiali americani citaţi de Fox News, nava militară USS Mount Whitney a plecat vineri seară din Portul Gaeta, situat în sudul Italiei. Fregata USS Taylor a plecat din Portul Napoli sâmbătă dimineaţă.
Ambele nave, care au la bord elicoptere militare de tip H-60, vor ajunge în Marea Neagră în cel mult două zile. Informaţia a fost confirmată de oficiali militari americani, care au precizat că la Soci vor fi trimişi aproximativ 25 de agenţi americani specializaţi în combaterea terorismului.
Pentagonul a comunicat că navele se vor afla în Marea Neagră în cadrul unor misiuni "normale" şi pot participa la diverse misiuni, inclusiv la operaţiuni de comunicare şi evacuare.
Surse de la Pentagon au explicat că cele două nave militare şi avioane de transport vor fi disponibile în cadrul unui plan de urgenţă pentru evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a atleţilor, în cazul unor situaţii grave de securitate pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, programate în intervalul 6-23 februarie 2014. Avioanele disponibile vor fi de tip C-17, staţionate la baze din Germania. Aparatele de transport pot ajunge în ţări riverane Mării Negre în mai puţin de două ore.
 
Despre USS Mount Whitney

Nava amiral a Flotei a VI-a a SUA, USS Mount Whitney (LCC 20), cu portul de domiciliu la Gaeta, Italia, s-a aflat în Portul Militar Constanţa în perioada 15-19 noiembrie pentru o vizită de rutină. În perioada staţionării în portul Constanţa, personalul navei a efectuat antrenamente comune şi schimburi de experienţă cu omologii români şi a găzduit o recepţie pentru invitaţi distinşi.
Mount Whitney are rolul de navă de comandă pentru comandantul Flotei a VI-a şi pentru comandantul Comandamentului Întrunit al forţei de luptă a NATO cu sediul la Lisabona. Căpitanul de marină Craig Clapperton este comandantul navei, iar echipajul este compus din 12 ofiţeri, 150 de alţi militari şi 150 de marinari civili din cadrul Comandamentului pentru transporturi navale. Mount Whitney a participat la Operaţiunea Oddisey Dawn în largul coastei Libiei în 2011 şi a oferit ajutor umanitar Georgiei în 2008.
Mount Whitney a efectuat o primă vizită în România în noiembrie 2008.

La recepţia organizată de Ambasada SUA la bordul navei Mount Whitney au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, foştii miniştrii ai Apărării, Ion Mircea Paşcu şi Corneliu Dobriţoiu, parlamentarii PDL Cristian Boureanu, Gigi Chiru, Florin Gheorghe, parlamentarii PSD Alexandru Mazăre, şi Cristina Dumitrache, parlamentarul PNL, Mihai Lupu,  Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, oficialităţi militare.
fotoreportaj degustare de mancaruri romanesti americanii de pe uss mount whitney oaspetii printesei lia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii