Cine este noul ministru cu „încurcături“ în justiţia din Constanţa
Cine este noul ministru cu „încurcături“ în justiţia din ConstanţaNumele lui Nicolae Bănicioiu, noul ministru al Tineretului şi Sportului, apare într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Constanţa. Cauza are ca obiect „infracţiuni de corupţie“, şi după cum arătam şi în ediţiile trecute, cei trimişi în judecată sunt Realini Lupşa, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc şi fost partener de afaceri al ex-ministrului de la Transporturilor, Miron Mitrea, Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Casei Româno-Chineze, şi Eugeniu Mija, om de afaceri din Bucureşti.
Dosarul despre care vorbim a fost denumit generic „Bani pentru şefii din Consiliul Judeţean Constanţa“. Contactat telefonic, Lupşa Realini ne-a declarat, la puţin timp după ce s-au aflat numele celor implicaţi în cauză: „Nu ştiam că telefonul meu este interceptat. (...) Acum, că mă întrebaţi, îmi aduc aminte că, în cursul anului trecut, am avut o discuţie cu Eugeniu Mija în care am fost întrebat de acesta cum se poate rezolva o situaţie în care o persoană juridică are de luat bani de la stat, în speţă nişte prieteni de-ai lui aveau de recuperat bani pentru nişte lucrări efectuate la mai multe primării PSD din judeţul Constanţa. Nu am putut să-i dau un răspuns, dar ştia că am legături cu Miron Mitrea, cu Nicolae Vasilescu, dar şi cu Nicu Bănicioiu, pe latură culturală, artistică. Când este vorba despre un prieten, de un amic care te roagă ceva, nu poţi să-l refuzi, dar eu nu am avut o discuţie cu Vasilescu sau cu Bănicioiu pe tema asta“.
Ce zice DNA
La data de 26 martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au anunţat dispunerea trimiterea în judecată a inculpaţilor: Eugeniu Mija, în stare de arest preventiv, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, Realini Lupşa, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul lunii noiembrie 2011, inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae, au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa. Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 RON. Suma de 2.000.000 RON urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective“. „De asemenea, la data de 10 ianuarie 2012, inculpatul Mija Eugeniu a pretins de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului. La data de 6 februarie 2012, Mija Eugeniu a primit de la denunţător suma de 15.000 de euro, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante“, au conchis procurorii DNA.
Bănicioiu a fost prezent şi în cauza denumită generic „Prostituate de lux pentru politicieni". În această cauză a fost judecat, printre alţii, şi Cornel Relu Costan, patronul Diva Models Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp