Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Dimitrie Batova – poetul uitat al Sudului

ro

08 Jun, 2021 00:00 2555 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 112 de la nașterea poetului Dimitrie Batova
 
Pe Dimitrie Batova l-am citit prima oară în urmă cu vreo două decenii, în antologia de versuri scoasă de Ovidiu Dunăreanu şi Victor Corcheş, Corabia de fildeş - poeţi ai sudului (Constanţa, Ed. Ex Ponto, 2000).

Autorii îi scoteau din uitare, cu acest prilej, pe mai mulți dintre poeții legați de Pontul Euxin, de Constanţa sau Cadrilater, născuţi în primele decenii ale veacului XX.
Printre ei era și veșnicul tânăr Dimitrie Batova, născut în 1909, în comuna Ion Corvin, Constanţa, și stins la doar 33 de ani, în 1942.



Deși a publicat un singur volum de versuri, „Aliquid”, în 1933, la Silistra, a influențat o întreagă generație de poeți din zona dobrogeană, promovând o avangardă de tip expresionist, punctată de revoltă, nevroze, grotesc și umor negru. Filosofează în cugetări amare și cultivă un balcanism cu note onirice, de un lirism bizar, dar autentic.

Scrie, de asemenea, articole polemice, imprimând publicisticii sale o tentă pamfletară.

Încă din liceu, în 1927, Batova scoate împreună cu câțiva colegi o foiţă literară, „Revista noastră”. În 1932, va fi redactor la „Cuvântul muncitoresc” (1932). Conduce „Ecoul Silistrei” (1932-1933), împreună cu Paul Florenţiu redactează „Lira dobrogeană” (1933), iar cu D. Găvan, „Talpa ţării” (1933). A mai colaborat la „Dunărea”, „Lumina”, „Rod nou” (uneori, sub pseudonimul Kamadeva), „Solia”, „Nenufar”, „Cuget dobrogean”, „Festival”, „Naţionalul nou”, unde a fost şi secretar de redacţie, „Năzuinţa”, „Flamura” etc.

Idol local al tinerilor literați interbelici din Silistra, Balcic, Bazargic şi Turtucaia, Batova nu reușise să-și finalizeze studiile filologice din cauza situației materiale precare, dar era bibliotecar și pedagog la liceul din Silistra, precum și emul al vieții culturale transdunărene. Din 1929, suplineşte catedrele de religie, fizică-chimie şi desen.


În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 1938, este concentrat la Călăraşi, ca sublocotenent în rezervă, și va fi trimis pe frontul din Crimeea, în linia întâi. Sănătatea îi este afectată serios și sfârșește câțiva ani mai târziu, grav  bolnav și regretat de cei care l-au urmat și admirat în timpul vieții.
 

Citește și:

78 de ani de la dispariția poetului constănțean Dimitrie Batova

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii