Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:57 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNN Insecte ucigaşe în China. Vezi câte victime au făcut.

ro

05 Nov, 2013 16:28 3410 Marime text
Nu sunt orice insecte, este vorba despre o specie de viespi gigant, care din iulie au ucis 41 de oameni şi au rănit peste 1675 cu înţepăturile lor veninoase în trei oraşe din China. Specia, cunoscută cu numele ştiinţific de Viespea Mandarin, are un venin care distruge globulele roşii din sânge, ceea ce duce la insuficienţă renală, şi în unele cazuri chiar la moarte.  O problemă mai gravă decât intoxicarea sângelui este reacţia alegică pe care o provoacă. Aceasta este diferită, în funcţie de cât de sensibilă este fiecare persoană la veninul lor. La unele persoane înţepătura provoacă o reacţie atât de puternică încât blochează căile respiratorii, şi poate chiar produce stop cardiac.
Viespea poate ajunge până la 3.5 - 3.9 centimetri lungime, adică sunt de mărimea unui deget uman, şi au un dinte negru cu care atacă victima. Reginele sunt şi mai mari, pot crește mai mult de 5 cm.

Viespile sunt atrase de mirosurile umane, cum ar fi transpitaţia sau alcoolul. Acestea sunt deosebit de sensibile la mişcările oamenilor sau ale animalelor. În fiecare sezon de reproducere, o regină lasă în medie 1.000-2.000 de urmași. Cuiburile lor sunt situate de obicei în locuri izolate, cum ar fi scorburile copacilor sau chiar tunelurile subterane. Din această cauză este foarte dificil de a preveni atacurile, a declarat Shunichi Makino, directorul general al  Centrului de Cercetare pentru silvicultură de la Institutul de Cercetare din Japonia.
Au fost înregistrate cazuri în care viespile au invadat școli în care se aflau copii. Înţepăturile lor necesită tratamente complicate, dializă şi cusături, pentru că rănile provocate sunt similare plăgilor pe care le provoacă o împuşcătură. Acestea sunt deosebit de agresive și foarte active  în cursul lunilor  septembrie și octombrie, sezonul lor de reproducere, iar din decembrie intră în hibernare. Autoritățile locale au trimis mii de ofițeri de poliție și de localnici pentru a distruge stupurile şi a nimici insectele. Aproximativ 1,1 milioane de dolari au fost trimişi în zonele afectate, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.
Autorităţile sfătuiesc oamenii să poarte haine cu mâneci lungi când ies din casă, şi să nu alerge dacă văd prin preajmă exemplare ale acestei specii.

Sursa: CNN.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii