Comisia Europeană a decis întreruperea temporară plăţilor pentru infrastructură
Comisia Europeană a decis întreruperea temporară plăţilor pentru infrastructurăComisia Europeană a decis întreruperea temporară a plăţilor pentru Axa 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport - a Programului Operaţional Regional. Motivul: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.
Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea următoarelor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional:* Reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman
* Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman
* Modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov
* Modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău-UAT Comuna Mereni.
Potrivit MDRT, în Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare. Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport - a Programului Operaţional Regional până la îndeplinirea măsurilor propuse României de Comisia Europeană.
Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe.
În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP sunt instituţii naţionale responsabile.
Preşedintele Traian Băsescu avertiza la începutul acestei luni asupra posibilităţii ca România să ajungă în situaţia de suspendare temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE. În şedinţa de Guvern, şeful statului a vorbit despre corupţia de la nivelul judeţelor, unde a preşedinţii CJ "stăpânesc" judeţul în "familii transpartinice", şi a adăugat că în zilele următoare va apărea un raport care va arăta ceea ce s-a întâmplat în judeţe cu proiectele aprobate din bani europeni.
"Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avem în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintre judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii", a spus Băsescu.
Preşedintele a pledat astfel pentru reorganizarea administrativă a ţării, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.
Sursa: Realitatea.net
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp