Conflict de muncă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dezbătut în ședința Comisiei 5 a CLM (galerie foto)
Conflict de muncă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dezbătut în ședința Comisiei 5 a CLM (galerie
22 Mar, 2019 12:24
ZIUA de Constanta
3230
Marime text
Comisia nr. 5 pentru administrație publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului s-a reunit astăzi în şedinţă.
Pe ordinea de zi se află următoarele proiecte:
1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rezultatului evaluării anuale a managementului Muzeului de Artă Populară Constanţa;
2. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri referitoare la ocuparea unui post vacant din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa;
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a evaluării anuale a managerului Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa şi a componenţei comisiei de evaluare şi soluţionare a contestaţiilor;
4. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului referitor la condiţiile în care se realizează accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice pe proprietatea publică sau privată a municipiului Constanţa.
5. Proiect de hotărâre privind acordarea unui mandat special în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Dobrogea" reprezentantului Munciipiului Constanţa.
În cadrul comisiei este prezent și managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Stela Halichidis.
Consilierii locali au dat aviz favorabil celor cinci proiecte care vor întra la vot în ședința de CLM din această lună.
La şedinţă sunt prezente și reprezentantele sindicatului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanţa "Solidaritatea Sanitară 2015".
Acestea au venit să prezinte situația în care se află spitalul. În ianuarie 2018 a expirat contractul colectiv de muncă. Au fost parcurși pașii legali cu CA- ul spitalului însă nu au căzut de acord asupra zilelor suplimentare de concediu şi nu au reușit să semneze noul contract de muncă având în vedere că în contractul vechi aveau această prevedere.
Au decis să renunțe la zilele de concediu pentru fidelitate și să rămână doar la zile de concediu suplimentare pentru condiții de muncă. Reprezentantele au adus ca argument alte contracte similare de la alte spitale de profil din ţară (Iaşi, Bucureşti, etc.).
Au decis sa deschidă conflictul de muncă, și după o discuție cu ITM, manager spitalului spune că din punct de vedere legal nu le poate acorda pentru condiții vătămătoare, ci Consiliul Local aşa cum a recomandat și ITM.
CLM va cere lămuririle suplimentare de la ITM și DSP pe această speţă.
Nimeni nu vrea să își asume ca este vorba de bani, mai spune managerul Halichidis.
"Dar lipsește hârtia care sa dovedească ca sunt condiții vătămătoare, deși este clar că fiind un spital de infecțioase, ne expunem unor condiții speciale de munca", mai spune Halichidis.
Reprezentații sindicatului susțin ca anul trecut nu au fost acordate zilele suplimentare de concediu deși se regăseau în contractul colectiv de muncă iar anul acesta a fost făcută o anexă la contractul colectiv fără consultarea sindicatului.
Cei de la sindicat vor sa rezolve problema prin întelegerea părților nu prin instanţă, pentru că durează foarte mult.
Halichidis spune ca își dorește să se rezolve amiabil, dar nimeni nu-și asuma situația, iar legea este incompletă.
Halichidis spune că din cauza situației din anii trecuți, când se acordau aceste zile suplimentare de concediu, șefii de secții au cerut suplimentarea posturilor.
"Au fost angajate asistente pe care acum abia le mai putem plăti", mai spune Halichidis .
Mihaela Ianuș, reprezentată a Sindicatului Solidaritatea, afirmă că sporul de 25% primit la salarii pentru condiții vătămătoare de muncă, nu se regăsește și în cazul zilelor de concediu.
Este un hiatus legislativ, spune în contrapartida Halidichis, care nu vrea să își asume acordarea zilelor libere suplimentare pentru că riscă să fie amendată drastic ca manager. Amenzile sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Halichidis spune ca aceste zile libere trebuie și plătite, iar legea nu prevede acest lucru.
Comisia 5 a decis să se convoce, în următorea perioadă, CA-ul spitalului, să se solicite lămuriri ITM.
Potrivit reprezentantei sindicatului, Mihaelei Ianuș, nu există contract colectiv de muncă la spitalul de infecțioase iar Halichidis afirmă că nu au vrut să semneze adiţionalele.
"Nu există o cheltuială în plus pentru spital dacă suntem în concediu", mai spun sindicaliștii. Prin urmare, aceste concedii nu aduc cheltuieli suplimentare spitalului de boli infecţioase.
Aceasta problema nu poate fi rezolvată decât de Consiliul de administrație al spitalului, nu de Consiliul local. Consiliul local nu poate decât să ia act de decizia CA-ului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii