Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenţei investighează laptele pentru elevi În vizor- Dorna, Albalact, Lacta şi Simultan

ro

09 Sep, 2011 22:11 1594 Marime text

Consiliul Concurenţei a anunţat vineri că investighează patru companii producătoare de lactate participante la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse lactate pentru elevi, pentru o posibilă înţelegere de a participa cu oferte trucate.

Astfel, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la patru companii producătoare de lactate participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu pentru atribuirea contractelor de "furnizare produse lactate pentru elevi şi preşcolari", respectiv SC Dorna SA Suceava, SC Albalact SA Alba, SC Lacta SA Giurgiu şi SC Simultan SRL Făget Timiş.

Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere între cele patru companii de a participa cu oferte trucate la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Giurgiu în data de 2 septembrie 2010. Valoarea totală a contractelor, încheiate cu cele patru companii pentru perioada 2010 -2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro).

"Suspectăm că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitaţie. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare din cele patru companii, câştigând cel putin un contract. În domeniul achiziţiilor publice concurenţa se manifestă în momentul participării la licitaţii. De aceea, este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice" a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţă, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Legea concurenţei (nr. 21/1996) interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Sursa: Money.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii