Constanța. A înflorit salcâmul mov. Ați văzut așa frumusețe? Dar ați mirosit florile?
Constanța. A înflorit salcâmul mov. Ați văzut așa frumusețe? Dar ați mirosit florile?
09 Jul, 2016 06:11
ZIUA de Constanta
9861
Marime text
Ieri am văzut acest frumos salcâm, cu flori de culoare mov. Or fi mulți prin Constanța, dar în peregrinările mele nu prea am văzut.
Salcâmul cu flori mov se află, cel puțin acesta, că or mai fi desigur, în Constanța, într-o zonă foarte aglomerată: chiar la intersecția bulevardului Ferdinand cu strada 1 Decembrie, chiar în fața fostului sediu al PNL Constanța.
Și pentru a mă lămuri asupra dilemei cu salcâmul, pe care o aveam, am tot întrebat pe cei ce treceau prin zonă: ce arbore este cel cu flori mov?
Tot felul de explicații am auzit. Salcâm turcesc, magnolia, salcâm japonez, etc. Și desigur multe răspunsuri gen ”și eu mi-am pus întrebarea asta”.
După aceea am aflat că de fapt cel mai mult avea dreptate cel cu salcâmul turcesc.
De ce? Ei bine iată de ce.
Potrivit wikipedia.org, salcâmul (cf. turc. sal câm) (Robinia pseudoacacia, familia Leguminosae) este un arbore melifer, cu tulpina înaltă, până la 25-30 de metri și ramuri spinoase rare, fiind aclimatizat în America de Nord, Europa, Africa de Sud și Asia.
Dacă veți mirosi florile de salcâm mov veți simți un miros cu aromă de vanilie. Un miros greu de uitat.
Efectele terapeutirce ale florii de salcâm
Florile de salcâm au puteri terapeutice nebănuite şi pot trata şi alina dureri din cele mai diverse şi mai puternice. Ele conţin flavonoide, glucozide, tanini şi uleiuri esenţiale, substanţe ce au efect benefic asupra organismului. Florile se folosesc sub formă de pulbere, ceai, tinctură sau vin de salcâm. Preparatele obţinute din flori de salcâm au acţiune sedativă şi antispastică, fiind folosite în dureri abdominale, gastrite hiperacide şi în ulcerul duodenal.
De asemenea, florile de salcâm au acţiune sedativă la nivelul sistemului nervos central, ele reduc nivelul stresului, au un efect deosebit de benefic în cazul gastritelor şi ulcerelor declanşate de stres. Ceaiul din flori de salcâm are acţiune benefică asupra sistemului nervos, combate durerile de cap, insomnia, depresia şi astenia. Acest ceai este recomandat persoanelor care suferă de ulcer, gastrită, reflux gastro-esofagian, crampe abdominale şi indigestii. De asemenea, acest ceai ameliorează tulburările de memorie, văz şi echilibru.
Ceaiul din flori de salcâm, îndulcit cu miere, calmează accesele de tuse, durerile de piept şi febra, având proprietăţi emoliente şi expectorante. Pe de altă parte, băile de şezut cu tinctură de salcâm tratează afecţiuni genitale. În cazul arsurilor uşoare, se zdrobesc florile de salcâm şi se aplică pe locul afectat, timp de două ore. Efectele sunt de calmare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii