UPDATE. Constanța. Colocviul „Noi forme de a spune vechile povești, pentru public diferit”, dedicat celor interesați de tradiții, legende, identitate culturală și istorică (galerie foto+video)
UPDATE. Constanța. Colocviul „Noi forme de a spune vechile povești, pentru public diferit”, dedicat celorColocviul este adresat celor interesați de tradiții, legende, identitate culturală, identitate istorică și face parte din proiectul cofinanţat de Uniunea Europeană, „Legende pe ruine circulare”.
Participă la coloviu: Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanța, Cristian Cealera, Sorin Colesniuc, directorul MINAC, Fabio Tolledi - regizor de la teatrul din Astragalli, Alina Vasiliu. Dana Dumitrescu precizează că ea consideră că un astfel de proiect este bine venit și că este primul proiect european la care participă TSC.
"Vrem să valorficăm patrimoniul cultural al orașului în cadrul acestui proiect. Păstrarea tradiției este un lucru important pentru comunitate. Trebuie să arătăm că siturile arheologice trebuie puse în valoare prin actul teatral pentru publicul constănțean." - a menționat Dana Dumitrescu.
La rândul său, Sorin Colesniuc precizează câteva detalii istorice cronologice despre Dobrogea.
De asemenea, Liviu Lungu vorbește despre participarea la acest proiect.
"E ușor pentru mine să vorbesc nu despre Albania și Ovidiu ci despre câteva personaje interesante. Cum ar fi Ioan Casian care a reconstruit monarhismul în Dobrogea. " - a menționat Liviu Lungu care a adus în discuție și experiența sa la Livita.
Cristian Cealera a vorbit despre legendele și miturile care au la bază adevăruri istorice.
"Am fost fericit să lucrez în acest proiect pentru că el are și legende dar și istorie. Dragostea mea este Dobrogea" - a precizat Cristian Cealera care a avorbit și despre legendele orașului Tomis. " Avem legendele Sf Andrei aici, sunt multe legende despre care aș putea vorbi, ele demonstrează bogăția patrimoniului țării noastre." - a mai menționat Cristian Cealera.
Sediscută în cadrul colocviului și despre parteneriatul Universității Salento din Lece, al cărui fondator este chiar un român.
Fabio Tolledi, a adăugat câteva vorbe despre proiect.
" Sunt multe lucruri importante pe care trebuie să le luăm în considerare. Conceptul de moștenire de patrimoniu. Trebuie să fim conștienți de asta pentru că este în conexiune cu viitorul, pentru viitoarele generații."
Tolledi a vorbit și despre relația dintre mit si lucrurile mitologice.
" Teatrul este o experiență umană, bazată pe o experiență împărtășită. Baza este de a-i întâlni pe ceilalți în cadrul unei experiențe."
De asemenea, Dana Dumitrescu invită de la ora 18.00 la o reprezentație a actorilor români și italieni. Aceasta a precizat că va avea loc în sala Mozaic a Muzeului de Istorie așa cum a considerat că e mai potrivit Fabio Tolledi.
UPDATE
Reprezentația româno-italiana prezintă acum la Sala Mozaic reprezentația coordonată de actorul Fabio Tolledi și este reprezentată în aer liber. Este făcută atât în limba română cât și în limba italiana, iar regizorul mai intervine ca narator în limba engleză.
Reprezentația este făcută în cadrul proiectului "Legende pe ruine circulare".
Regizorul italian a ținut ca această reprezentație să se petreacă la Sala Mozaic a Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp