Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa Hotelierii de pe litoral susţin că actualul sezon estival nu le aduce profituri

ro

18 Aug, 2011 23:12 2137 Marime text
plaja-mamaia_resize.jpgHotelierii de pe litoral susţin că actualul sezon estival nu le aduce profituri şi că, în prezent, când staţiunile sunt ocupate la capacitate maximă, ei încearcă să recupereze pierderile înregistrate în prima parte a verii când numărul turiştilor a fost foarte mic.

'Jumătate de vară am avut o scădere de 40%, pe urmă de 20%. Noi am muncit foarte mult pentru promovare, pentru programele speciale. (...) Permanent încercăm să fim flexibili pentru că, în perioadă de criză, flexibilitatea pentru un om de afaceri cred că este esenţială pentru a te putea menţine pe piaţă. Şi nu putem vorbi de profituri în acest an. (...) Este un al treilea an de criză, venim după doi ani care ne-au marcat puternic. Nu vom putea vorbi de venituri mai mari anul acesta faţă de anul trecut, pentru că noi abia suntem în recuperarea pierderilor pe care le-am avut', a declarat, joi, într-o conferinţă de presă organizată în staţiunea Mamaia, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării şi Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

Potrivit reprezentantei Asociaţiei Patronale Mamaia, Anca Nedea, în această vară nu s-a mai întâmplat ca în 2010, când în luna iulie staţiunea Mamaia era ocupată în proporţie de 80%, turiştii preferând Bulgaria în iulie 2011.

'Acum, în august, turiştii au dat buzna la noi..., depinde şi de vreme. În august nu ştim cum să facem ca să primim toţi clienţii, când trei luni de vară am stat de fluiera vântul. (...) Trebuie să ne aşteptăm la un comportament foarte ciudat din partea clienţilor şi de aceea, la anul, noi trebuie să terminăm pregătirile în luna aprilie ca să avem timp să şi promovăm, iar apoi să obţinem feed-back şi clienţii să vină pe litoral de la jumătatea lui mai. (...) Mă bucur că acum hotelierii investesc bani ca să facă ceva..., trebuie să facem bani mulţumind clienţii', a afirmat Anca Nedea.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a spus că le-a propus agenţilor economici din turism să încerce împreună să implice şi Ministerul Transporturilor în programele care vizează aducerea cât mai multor turişti pe litoral.

'Ministerul Transporturilor să facă reduceri la bilete pe CFR călători. Aşa se face peste tot în Europa, se fac parteneriate între privaţi şi stat, astfel încât consumatorul să poată obţine cât mai multe avantaje. Ministerul să încerce să facă un preţ special pentru cei care vor veni la mare şi au venituri limitate. (...) Trebuie recâştigată încrederea turiştilor în hotelierii de pe litoralul românesc. Din păcate, există o lipsă de încredere, dar încet - încet lucrurile se vor schimba', a declarat preşedintele FPTR.

Referitor la capacitatea totală de cazare de pe litoralul românesc, Corina Martin a susţinut că, oficial, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, sunt 124.800 de locuri în unităţi clasificate de Ministerul Turismului. Potrivit lui Mohammad Murat, în realitate sunt circa 200.000 de locuri de cazare pe litoral, în afara hotelurilor clasificate existând unităţi care sunt 'probabil' în curs de clasificare, iar altele care nu doresc să fie clasificate, legea permiţând 'funcţionarea ca unitate turistică pe contracte de închiriere pe anumite perioade'.

Preşedintele FPTR a apreciat că, dacă numărul real al locurilor de cazare este aproape dublu faţă de cel oficial, asta nu presupune că 50% din activitatea de pe litoral este făcută prin evaziune fiscală.

Reprezentanţii Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc şi ai Asociaţiei Patronale Mamaia au lansat oficial, joi, programul 'Mini preţuri de vacanţă - Litoralul pentru toţi', ediţia de toamnă 2011, derulat pentru atragerea cât mai multor turişti pe litoralul românesc în extrasezon, aceştia beneficiind de aceleaşi condiţii ca şi în timpul verii.AGERPRES

Sursa: Agerpres.ro


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii