Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:36 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța. Mica schimbare la față la Marea Moschee din strada Arhiepiscopiei. Ce are în plus

ro

21 Jun, 2016 03:55 5430 Marime text
În urmă cu câteva zile o mică schimbare s-a produs la Marea Moschee din Constanța.
 
Minaretul a fost iluminat cu un șirag de beculețe de culoare roșie-purpurie care îi schimbă vizibil aspectul și face să nu treacă neobservată de cei care cunosc bine zona.
Nu știm dacă iluminatul moscheei are legătură cu Luna Ramazan în care se află credincioșii musulmani în această perioadă sau doar o stilizare a minaretului.
Am solicitat, aseară târziu, un punct de vedere muftiulului cultului musulman din România, Yusuf Muurat, pe care nu l-am primit până la ora editării aceste știri.
În situația în care explicația oficială ne va veni vom face adăugirea de rigoare.
 

Despre Marea Moschee
Marea Moschee din Constanța, cunoscută și drept Moscheea Carol, este un lăcaș de cult musulman din Constanța, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1913.
Se află pe strada Arhiepiscopiei nr. 5, în Piața Ovidiu.
Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea.

Totuși, în prezent, credincioșii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui".
Construcția a fost realizată după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu, luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră cu incrustații de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung (Mateiaș). Construcția a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România.

Minaretul, construit în stil maur, are înălțimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locașul muezinului, de unde în trecut se anunța ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii