Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii, aşteptaţi să planteze flori Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”

ro

22 Mar, 2019 11:30 2059 Marime text

Pe data de 25 martie, prin praznicul Bunei Vestiri Biserica Ortodoxă o cinstește pe Maica Domnului. În acest sens, duminică, 24 martie, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica parohiei „Buna Vestire” din Constanța.
Totodată, în ziua hramului, 25 martie, peste 1000 de persoane defavorizate vor beneficia de alimente pentru o masă caldă oferită de către parohie. Acestea se află în:

- azile de bătrâni: Centrul de Îngrijire și Asistență Poarta Albă, Căminul Pentru Bătrâni Azur (Mamaia);
- centre de plasament din Constanța (Centrul de plasament „Traian”, Complexul de servicii comunitare „Orizont”, Centrul de plasament „Micul Rotterdam”, Centrul de plasament „Antonio”, Complexul de servicii comunitare „Cristina”, Centrul de primiri urgențe copii abuzați din cartierul constănțean Coiciu, Centrul de plasament „Ovidiu”) și din împrejurimi (Cumpăna, Lazu, Topraisar, Negru Vodă). 

Tot duminică, de la ora 17.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Buna Vestire” din Năvodari (zona centru), apoi ierarhul, preoții și credincioșii vor merge în procesiune, cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion, pe următorul traseu: biserica „Buna Vestire” – str. Constanței - centru – întoarcere la biserică pe str. Albinelor.
 
Luni, 25 martie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Tulcea.
 
Buna Vestire este prima sărbătoare a Maicii Domnului atestată documentar. Ea marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi aduce Maicii Domnului vestea că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
 
Conform Evangheliei după Luca, Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil, i s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a spus: „Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca I, 28). Văzând-o îngrijorată pe Fecioara Maria, întrucât aceasta nu era căsătorită, a  adăugat: „Nu te teme Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema” (Luca I, 30-32). Atunci, Fecioara Maria, cu smerenie, a plecat capul şi a zis: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Luca I, 38). Este momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Fecioarei şi S-a întrupat Mântuitorul Hristos.


În Biserica Răsăriteană, data de 25 martie a fost consfințită încă din prima jumătate a secolului al V-lea, după generalizarea datei prăznuirii Nașterii Domnului pe 25 decembrie. În Apus, sărbătoarea a fost introdusă în secolul al VII-lea, de către papa Leon al II-lea.
Inițial,  Buna Vestire era o sărbătoare locală, a așteptării Nașterii Domnului, fiind sărbătorită la date diverse (în unele locuri 18 decembrie, în altele 5 ianuarie) până în secolul al XI-lea, când a fost stabilită data de 25 martie.
Deoarece praznicul Bunei Vestiri este întotdeauna în Postul cel Mare, Biserica Ortodoxă a rânduit dezlegare la pește.
 
Plantează, numește și etichetează o floare!

Parohia „Sf. Mina” din Constanța organizează proiectul „Cu o floare se face primăvară”, care își propune înfrumusețarea Parcului Tăbăcărie, în proximitatea Bisericii „Sfântul Mina”.

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 10.00, constănțenii sunt invitați să aducă o floare cu rădăcină, să o planteze în parc, să o eticheteze cu un nume și s-o îngrijească, pentru a semăna bucuria primăverii și a vieții.


Părintele paroh Claudiu Banu spune că prin această acțiune se subliniază atât venirea primăverii, importanța mediului, dar și a vieții umane: „Invităm pe toți constănțenii care doresc să ni se alăture să contribuie la înfrumusețarea parcului și a vieții noastre. Așa cum venirea primăverii înfrumusețează peisajul naturii, tot așa faptele noastre cele bune vor înfrumuseța viața noastră. Evenimentul marchează și importanța vieții umane, pentru că în ziua de 23 martie la Constanța se desfășoară „Marșul pentru viață”, ca un preambul la Praznicul Bunei-Vestiri. Așa cum pruncul Iisus este vestit Fecioarei, tot așa și noi vestim viața, ca fiind darul lui Dumnezeu.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii