Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuă ancheta IJC cu privire la gardul cimitirului Chiru - „Primăria Constanţa, pasibilă de răspundere penală”

ro

08 Apr, 2011 01:30 1556 Marime text

gigi_chiru.jpgDirectorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Christian Gigi Chiru, a declarat astăzi, că Primăria Constanţa este pasibilă de răspundere penală în cazul bărbatului care a murit strivit de o bucată din gardul Cimitirului Central care s-a prăbuşit peste el.

 

„Am citit în presă despre gardul ucigaş. Nu gardul este ucigaş. Am putea spune fără niciun fel de rezervă Primăria ucigaşă", a afirmat Chiru. Şeful IJC a argumentat că potrivit Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, proprietarul de imobile are obligaţia de a urmări comportamentul în exploatare al construcţiilor, precizând că este vorba, mai concret, despre realizarea intervenţiilor la construcţii - lucrări de construire, de consolidare, de transformare, de reparare. „Un reprezentant al Primăriei Constanţa spunea că decesul este motivul de a rezilia contractul cu prestatorul invocând un articol din contractul de prestări servicii, ca un fel de sancţiune pentru accidentul întâmplat", a precizat Chiru, adăugând că în acel contract invocat de primărie este vorba despre lucrări ce ţin de întreţinere, de reparaţii curente.

 

„Primăria încearcă să se spele pe mâini"

 

„Diferenţa este că legea îl obligă pe proprietar să realizeze lucrări de intervenţie şi nu de întreţinere. Proprietarul are obligaţia de a nominaliza o persoană care să urmărească comportarea în exploatare a construcţiilo, a acelui gard. Prin transferul răspunderii în sarcina prestatorului mi se pare că primăria încearcă să se spele pe mâini, responsabilitatea revenindu-i de fapt primăriei pe care o consider vinovată de decesul acelei persoane", a subliniat Gigi Chiru.

Şeful IJC a evocat şi alte episoade în care, în opinia sa, Primăria Constanţa nu a acţionat ca la carte. „În ultima vreme, Primăria Constanţa ne-a tot dat motive de îngrijorare şi aici mă refer la strada Traian, Podul IPMC, cât şi la gardul cimitirului", a adăugat Gigi Chiru. El a adăugat că va transmite opiniei publice rezultatele verificărilor efectuate de către instituţia pe care o conduce, cât şi măsurile dispuse, după ce va intra în posesia tuturor documentelor care vor conlucra la formarea unei concluzii. Chiru a reiterat afirmaţiile conform cărora gardul nu ar respecta proiectul şi nici celelalte documente pe baza cărora a fost edificat, adăugând că recepţia lucrării a fost făcută în 1997. „Persoanele care au semnat recepţia, fazele determinante şi situaţiile de construcţii vor fi trase la răspundere. Primăria este pasibilă de răspundere penală în acest caz", a subliniat Gigi Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii