Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Continuă scandalul geamiei din Constanţa Turcia şi-a trimis ministrul Culturii în inspecţie

ro

15 Nov, 2011 00:27 1754 Marime text

Clădirea construită la 50 cm de lăcaşul de cult trebuia demolată, însă i s-a dat o nouă autoritzaţie de către Primăria lui Mazăre, cu acordul ministerului lui Kelemen Hunor. Muftiul Constanţei şi-a chemat în ajutor autorităţile turceMinistrul Culturii şi Turismului din Turcia, Ertugrul Gunay, a venit astăzi special la Constanţa pentru a vizita geamia Hunchiar, lângă care un om de afaceri a ridicat un imobil de trei etaje la numai un metru de lăcaşul de cult.

Înalta Poartă, a treia oară în inspecţie

Este a treia inspecţie a oficialilor turci după ce mai mulţi parlamentari şi ministrul de externe au fost pe rând la Constanţa, îngrijoraţi că geamia, care figurează pe lista monumentelor istorice ale patrimoniul naţional român, este în pericol să se prăbuşească din cauza fisurilor apărute în pereţi şi la structura de rezistenţă.

În 1994, geamia Hunchiar a fost renovată cu sprijinul financiar al guvernului turc. Deşi era la curent cu situaţia geamiei, ministrul Culturii din Turcia a fost informat de enoriaşii musulmani că „proprietarul imobilului învecinat continuă construcţia fără să ţină cont de decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Constanţa, care a anulat prima autorizaţie de construcţie, ajutat de primarul Radu Mazăre, care a emis o nouă autorizaţie".

Ministrul le-a adus la cunoştinţă că se va întâlni cu prefectul de Constanţa şi apoi, la Bucureşti, cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Prefectul va da ordin de demolare a clădirii care sufocă geamia

„Îmi pare rău că sunt nevoit, pentru a treia oară în faţa unei delegaţii oficiale din Turcia, să plec capul de ruşine din cauza lui Mazăre, care aruncă cu noroi în obrazul României, nu numai al municipiului Constanţa", a fost reacţia prefectului Claudiu Palaz la întrevederea cu ministrul turc al Culturii. El l-a asigurat însă că a studiat problema şi că, în această săptămână, va depune o acţiune în instanţă prin care îl va obliga pe primar să demoleze această clădire, care se află lângă geamia Hunchiar.

Prefectul i-a explicat ministrului că„acest tertip de a elibera o nouă autorizaţie de construcţie, ieşind cu declaraţii că avea toate avizele, nu mi se pare o atitudine demnă de un ales al urbei, trebuie să respectăm legea, nu să găsim soluţii de a o încălca aşa cum a făcut el pentru emiterea celei de a doua autorizaţii".

Muftiul cere demolarea clădirii, conform deciziei instanţei

Întrebat dacă scandalul geamiei Hunchiar, care ţine deja de trei ani, poate declanşa un conflict diplomatic cu statul turc, prefectul s-a abţinut să facă vreo declaraţie „dar nu m-ar mira ca Mazăre să împingă lucrurile la extrem. El s-a îmbrăcat în nazist, aşa că nu mă miră ce atitudine va avea în continuare".



Potrivit muftiului cultului musulman din România, Iusuf Murat, la ora actuală, clădirea ridicată lângă geamie este ilegală, aşa cum a decis instanţa: „Eu, sincer, nu sunt împotriva primarului pentru că a eliberat o nouă autorizaţie, dar rog întâi să se demoleze imobilul şi, cu noua autorizaţie, să-şi continue, dacă poate, construcţia, respectând bineînţeles avizele Ministerului Culturii". Aviz care, conform declaraţiilor recente ale primarului Radu Mazăre, a fost deja eliberat în data de 4 septembrie, de către Kelemen Hunor, „aşa că am acţionat perfect legal".

Mazăre e la plajă, în Brazilia

Ministrul turc al Culturii, care i-a trimis deja o scrisoare omologului său român, speră însăsă rezolve problema geamiei Hunchiar, cu sprijinul omologului său, Kelemen Hunor. „Eu nu cunosc legile româneşti, dar consider că trebuie să colaborăm pentru a proteja istoria, aşa cum procedăm în Turcia".

Primarul Constanţei nu a putut fi contactat, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Tramudana a declarat pentru EVZ că Radu Mazăre este plecat în concediu, urmând să se întoarcă la sfârşitul săptămânii viitoare. Surse din anturajul edilului spun că primarul ar fi plecat în Brazilia.

Sursa: EVZ.RO
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii