Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contract de peste 31 de milioane lei Licitație la Compania Naționala de Investiții pentru reabilitarea Cazinoului Constanța

ro

09 May, 2015 08:33 5835 Marime text
 
După ani de zile în care Cazinoului din Constanţa a fost pasat între primărie şi diferite ministere, în sfârșit, s-au găsit banii necesari pentru consolidare - la bugetul de stat.
 
Compania Naționala de Investiții lansează organizarea unei licitații publice pentru atribuirea contractului „Întocmirea fazelor de proiectare PT+DTAC+DE, asistență tehnică a proiectantului și execuție lucrări aferente obiectivului de investiție «Consolidare si restaurare Cazino Constanța»“ . Așa cum reiese din anunțul de participare nr. 159314/08.05.2015, publicat pe licitatiapublica.ro, valoarea estimată a contractului este de 31.608.903 lei, din care diverse și neprevazute 5.260.763 lei, compusă din: servicii de proiectare și asistență tehnică a proiectantului - 1.701.885 lei,  cheltuieli pentru investiția de bază - 24.601.930 lei, organizare de șantier - 44.325 lei, cheltuieli diverse și neprevăzute aferente activității de proiectare (20% conform HG 28/2008) - 340.377 lei, cheltuieli diverse și neprevăzute aferente execuției lucrărilor (20% conform HG 28/2008) - 4.920.386 lei.
 
Societățile interesate pot depune ofertele de participare până pe data de 23.06.2015, ora 10.00, urmând ca acestea să fie deschiseb în aceeași zi, la ora 12.00. Ofertantii vor constitui garanția pentru participare în cuantum de 400.000 lei.
 
Responsabili de atribuirea contractului
 
Persoanele responsabile cu atribuirea contractului din partea autoritatii contractante, precum și persoanele din cadrul autorității contractante ce pot influența continutul documentației de atribuire și/sau procedura de atribuire sunt: Manuela Irina Patrașcoiu - director general, Daniela Ileana Orodel - director economic, Valentin Cheratoiu - director Investiții, Roxana Negoiță - șef Serviciu Juridic, Marilena Dan - șef Serviciu Promovare Investiții, Florina Cristina Scurtu - șef Serviciu Achiziții.
 
Condiții pentru ofertanți
 
Societățile ofertante vor prezenta cifra medie de afaceri globală pe ultimii trei trei ani (2012, 2013, 2014), care trebuie să cel puțin egală cu suma de 52.600.000 lei. Dee asemenea, vor prezenta și lista principalelor lucrări executate în ultimii 5 ani. O altă cerință este valoarea cumulată de minim 24.600.000 lei, exclusiv TVA, la nivelul a cel puțin un contract, maxim trei contracte, executate în ultimii 5 ani, raportată la termenul limita de depunere al ofertelor. Ofertantul va prezenta, pentru dovedirea experienței similare,  documente care să ateste faptul că lucrarile/serviciile au fost executate în conformitate cu normele profesionale în domeniu și ca au fost duse la bun sfârșit. Experiența profesională poate fi dovedită și printr-un contract sau maxim trei contracte care conțin ca și componente atât servicii similare, cât și lucrări similare cu cele care fac obiectul prezentei proceduri, a căror valoare cumulată să fie minim de 26.300.000 lei. Pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului, în perioada de timp estimată pentru desfășurarea lucrărilor, operatorul economic trebuie să dispună de laborator autorizat de efectuare încercări în construcții grad II, schele metalice, pompă pentru injectat mortar / beton, automacara, autobetoniere, utilaje de mică mecanizare (unelte, scule, echipamente).
 
Anunțul de participare la acestă licitație publică poate fi vizionat în secțiunea Documente.

 
 
O poveste  plină de strălucire
 
Cazinoul din Constanța este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind construit în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910. Se află pe faleza din Constanța, pe bulevardul Regina Elisabeta.  Pe lângă istoria oficială a Cazinoului, există şi o legendă pe care puţini o cunosc. Se spune că imobilul ar fi fost construit de către un navigator care a avut o fată. Tânăra a murit la o vârstă foarte fragedă, pe când avea 17 ani. Îndurerat, tatăl său a ridicat Cazinoul, pentru ca tinerii din oraş să aibă parte de momente de care fiica sa a fost privată. Se mai spune că, dacă priveşti Cazinoul de sus, acesta ar avea forma unui dric, iar ferestrele ar sugera imaginea unor morminte. Mai mult, dacă te uiţi atent la uşa de la intrare, vei vedea două capete de berbec, ornament ce se putea găsi pe dricurile vechi. Legenda mai spune că, pe timpul verii, cei ce pierdeau la jocurile de noroc se aruncau în valurile Mării Negre, aceasta fiind explicaţia pentru furtunile iscate toamna şi iarna în zona falezei. Sufletele neliniştite ale acestora agită şi astăzi marea, spumoasă şi sărată, ce spală zidurile cazinoului, odată simbol, astăzi, ruina oraşului Constanţa.
 
Oficial, Cazinoul a fost construit în 1909 şi inaugurat în 1910. Designul său a fost realizat de arhitectul Daniel Renard, care a făcut primul proiect în 1903. În 1905, arhitectul Petre Antonescu a venit cu un al doilea proiect, însă a fost preferat proiectul lui Renard. Cazinoul a fost, decenii la rând, singurul element al stilului arhitectonic art nouveau, stil uşor de recunoscut datorită liniilor curbe. Acest lucru este lesne de recunoscut la Cazino, împreună cu o altă caracteristică a stilului, folosirea curbelor deschise, de tipul hiperbolei şi al parabolei, care conferă dinamism şi ritm. Toate formele folosite convenţional sunt redesenate pentru a părea vii, conferind un sentiment de mişcare. Între 1985 și 1987, clădirea a fost renovată şi mobila a fost complet schimbată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii