Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:46 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corupția este omniprezentă în România! Încă suntem pe un loc fruntaş!

ro

27 Jan, 2016 10:38 1629 Marime text
Transparency International a lansat, astăzi, a 20-a ediţie a Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC), un indice global agregat incluzând până la 12 surse diferite, care captează percepția oamenilor de afaceri și a experților de țară cu privire la nivelul de corupție din sectorul public.

Anul trecut a arătat că oamenii care lucrează împreună pot avea succes în lupta împotriva corupției. Deși corupția este încă răspândită la nivel global, mai multe țări și-au îmbunătățit scorurile în ediția 2015 a Indicelui de Percepție a Corupției (IPC), arată Transparency International în raportul lansat astăzi.
 
Raportul TI ne situează pe un ruşinos loc trei în topul celor mai corupte ţări din Uniunea Europeană. În România, Indicele de Percepţie a Corupţiei a fost calculat pentru prima data în anul 1997, pentru ca în anul 2012 să fie inclus în Strategia Naţională Anticorupţie ca indicator de performanţă al acesteia.

Singurele state europene unde corupţia este percepută mai puternic decât la noi sunt Italia şi Bulgaria. Cea mai puţin coruptă ţară este Danemarca, iar la polul opus se află Coreea de Nord şi Somalia.
 
În general, două treimi din cele 168 de țări din Indicele pe 2015 au avut un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).
 
Cu toate acestea, în locuri precum Guatemala, Sri Lanka și Ghana, cetățeni activiști au muncit din greu, în grupuri și pe cont propriu, pentru a-i alunga pe corupți, trimițând un mesaj puternic, care ar trebui să încurajeze și pe alții să ia măsuri decisive în 2016, a arătat José Ugaz, președintele Transparency International.
 
În acest an, Transparency International face apel la toți oamenii să acționeze votând la unmaskthecorrupt.org. Pentru a ști ce cazuri crede publicul cel mai mult că merită atenție urgentă pentru a trimite mesajul că va fi luată atitudine împotriva marii corupții.
 
Brazilia a înregistrat cea mai mare scădere în indice, scăzând cinci puncte și şapte poziții până la o poziție de 76. Scandalul Petrobras aflat în desfășurare a scos oamenii în stradă în 2015 și începutul procesului judiciar poate ajuta Brazilia să oprească corupția.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii