Criza imigranţilor Francezii se opun primirii de refugiaţi, iar Slovacia a respins propunerea UE de distribuire a lor
Criza imigranţilor: Francezii se opun primirii de refugiaţi, iar Slovacia a respins propunerea UE de distribuire
05 Sep, 2015 09:04
ZIUA de Constanta
1669
Marime text
Cei mai mulţi francezi se opun primirii de imigranţi, în pofida emoţiei şi unui val de solidaritate declanşate de fotografia lui Aylan, băiatul sirian în vârstă de trei ani care a murit înecat la Mediterana, potrivit unui sondaj realizat pentru iTELE şi Paris Match şi prezentat de Europe1.
Barometrul de opinie, realizat joi şi vineri, relevă faptul că peste jumătate dintre francezi (52%) nu sunt de acord cu îndemnul premierului Manuel Valls, potrivit căruia imigranţii "care fug din calea războiului, persecuţiilor, torturii, oprimării, trebuie să fie primiţi". Francezii se arată mai mult sau mai puţin primitori în funcţie de preferinţele politice.Opinia francezilor a evoluat puţin de la difuzarea, joi, a fotografiei tulburătoare cu corpul neînsufleţit al lui Aylan, zăcând pe plaja de la Bodrum. Băiatul a murit înecat, la fel ca fratele său, în vârstă de patru ani, şi mama sa, în timp ce încercau să ajungă în Europa.
Un sondaj Elabe realizat pentru postul BFMTV şi publicat miercuri, arăta că 56% dintre persoanele intervievate se opuneau primirii de imigranţi şi refugiaţi care încearcă, în prezent, să ajungă în Europa.
În schimb, Slovacia a respins aseară propunerea Uniunii Europene de distribuire a 120.000 de refugiaţi suplimentari din Grecia, Ungaria şi Italia între statele membre, înainte ca propunerea să fie făcută publică, potrivit Associated Press online. Premierul slovac Miroslav Lajcak a anunţat că sistemul de "cote nu rezolvă nimic. Auzim că sunt patru milioane de imigranţi în Turcia acum, aşa că unde se va opri?".
Anterior, premierii ceh, ungur, polonez şi slovac au respins, într-o declaraţie comună, orice sistem de cote în vederea distribuirii imigranţilor între cele 28 de state membre ale Uniunii. Cei patru lideri apreciază că este necesar ca abordarea UE să includă "apărarea caracterului voluntar al măsurilor de solidaritate UE". Ei au insistat că "orice propunere care ar conduce la introducerea unor cote obligatorii şi permanente de solidaritate ar fi inacceptabilă".
Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să dezvăluie planul de distribuire săptămâna viitoare. Liderii europeni au anunţat un plan, în iunie, de a repartiza 40.000 de refugiaţi sosiţi în Grecia şi Italia, dar unele state UE refuză să-şi accepte cotele.
În plus faţă de acest număr, un oficial european a anunţat vineri seara că UE plănuieşte să distribuie încă 120.000 de imigranţi între cele 28 de state membre, inclusiv cei aproximativ 54.000 de imigranţi din Ungaria. Numărul imigranţilor care se vin spre Europa anul acesta este fără precedent.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii