Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Culisele unei batalii subterane pe functii cheie in DNA Procurorul general Tiberiu Nitu a aprobat delegarea pe functie pentru Lucian Papici si Elena Matiesescu. Vezi unde

ro

18 Sep, 2013 19:57 3283 Marime text
"Procurorul general, Tiberiu Nitu, a primit din partea procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi cerere de delegare pe functie pentru trei luni pentru domnul Lucian Papici in functia de sef al sectiei I a DNA si pentru doamna Elena Matiesescu in functia de sef al sectiei judiciare din DNA incepand cu data de 23 septembrie", a declarat pentru Hotnews.ro, Ramona Bulcu, procuror sef al Biroului de Presa. Cele doua propuneri de delegare au fost aprobate ieri, au explicat pentru HotNews.ro surse DNA. Cele doua functii din cadrul DNA, conduse in prezent de Papici si Matiesescu, sunt extrem de importante. Seful de sectie confirma sau nu rechizitoriile procurorilor de caz, cateva dosare importante fiind la un pas de trimiterea in judecata.  

Sectia I are in lucru marile dosare de coruptie iar sectia judiciara apara in instanta interesele DNA odata ce un dosare este trimis in judecata. Surse judiciare au declarat pentru Hotnews.ro ca ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a inaintat la CSM propuneri verbale ca procurorii Gheorghe Bocsan (care s-a ocupat initial de dosarul Dragnea) si Gheorghe Popovici (care lucreaza in dosarul lui Voiculescu) din cadrul DNA  sa ocupe functia de sefi ai sectiei I, insa ele n-au fost agreate in CSM si la varful DNA.

Mai citeşte şi
Procurorii nitu si kovesi au primit aviz favorabil

 In consecinta, ministrul Cazanciuc a renuntat sa mai trimita propunerile in scris la CSM. Oficial, ministrul justiei, Robert Cazanciuc neaga ca a facut acest propuneri, declarand pentru HotNews.ro: "Am discutat pana acum cu cinci procurori DNA, fiecare are sansa lui". 

Conform surselor HotNews.ro, este posibil ca Ministerul Justitiei sa revina cu propuneri in urmatoarele 3-4 saptamani, inainte de exirarea termenului de delegare pe functie. Pasul inapoi facut de Ministerul Justitie s-ar putea explica prin faptul ca de luni, 23 septembrie, adica exact din ziua in care expirau cele doua mandate la sectia I si la sectia judiciara, incepe vizita la Bucuresti a delegatiei de experti europeni din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Foarte posibil ca ministerul justitie sa fi evitat o scandal legat de DNA in plina evaluare MCV. 
Procurorul Gheorghe Bocsan a instrumentat dosarul Referendumul in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat ca a coordonat presupusa frauda de la votul privind demiterea presedintelui din 29 iulie anul trecut. Dragnea este la un pas de trimiterea in judecata, in prezent fiindu-i prezentat materialul de urmarire penala. 

Initial, la dosar au lucrat mai multi procurori, insa pana la urma au ramas doar doi - Gheorghe Bocsan si seful lui, Lucian Papici. Surse din preajma anchetei sustin ca, initial, Bocsan s-a aratat extrem de zelos in instrumentarea dosarului pana in momentul in care fostul sef al DNA, Daniel Morar, a parasit institutia, iar la usa au batut alegerile din 9 decembrie. 

Din acel moment (in octombrie 2012, Morar a plecat de la DNA la Parchetul general), Bocsan a incetinit ritmul ca, in cele din urma, sa sustina ca nu sunt probe concludente si ca intentioneaza sa inchida dosarul prin decizie de scoatere de sub urmarirea penala (SUP). Celalalt procuror, Lucian Papici, nu a fost de acord si a sustinut ca, dimpotriva, sunt probe solide pentru trimiterea in judecata a lui Dragnea. Asa s-a ajuns la ruptura dintre cei doi si, in cele din urma, Bocsan a parasit ancheta. 


Lucian Papici este seful sectiei a I-a din DNA din 2007. El a fost propus de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Ca procuror sef de sectie, Papici a girat toate marile dosare: Nastase, Voicu, Voiculescu, Valiza-Gigi Becali, Caltabosul-Remes, toate cazurile de magistrati corupti, politisti, vamesi, etc. Ca anchetator de caz, Papici a lucrat impreuna cu Mariana Alexandru in dosarele lui Adrian Nastase si impreuna cu Bocsan in dosarul Portul Constanta. Mariana Alexandru a fost numita de Laura Codruta Kovesi in functia de adjunct al sectiei I. 

Papici si Mariana Alexandru au instrumentat impreuna dosarul fostului senator PSD Catalin Voicu. Procuroarea Alexandru a instrumentat si dosarul fostului ministru PDL al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi. Numele ei ramane insa legat de anchetele impotriva fostului premier Adrian Nastase.Mariana Alexandru a fost practic anchetatorul principal care a reusit sa il trimita pe Nastase in spatele gratiilor. 

DNA are 3 sectii. Sectia a I-a de combatere a coruptiei se ocupa de coruptia pura si flagrantul in delict. Sectia a II-a de combatere a infractiunile conexe coruptiei se ocupa de fraude sau evaziune fiscala. Exista si sectia militara care se ocupa de infractiunile de coruptie savarsite de militari. Sefii de sectii supervizeaza in mod direct anchetele, cunosc cel mai bine situatia dosarelor si confirma sau infirma deciziile de inchidere a cazurilor sau de trimitere in judecata.
 
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii