Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:33 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Culoare și stil ca pe vremea bunicii, la Constanța, de Ziua Universală a Iei

ro

25 Jun, 2015 14:28 2592 Marime text
Ieri, constănțenii au avut prilejul să-și exprime iubirea față de ia românească în cadrul Zilei Universale a Iei tradiționale românești, ce a avut loc în Piața Ovidiu, la ora 17.00. Acest eveniment a avut loc cu sprijinul Șezătorii Constanța, City Hub Biblioteca Colorată, Work At Home Moms România (filiera Constanța) și Film Photography Constanța.
Cei interesați au putut admira atât bluzele deja brodate de fetele de la șezătoare, cât și micile produse handmade. Totodată, au aflat povestea cămășii dobrogene și care este semnificația motivelor de pe ea. Cei care au vrut să-și achiziționeze mici suveniruri, au fost invitați să lase cât vor ei. Multe doamne și domnișoare au fost încântate de micile buchețele de levănțică și de bentițele brodate cu motive tradiționale.
Organizatoarea evenimentului a fost Simona Niculescu, bloggerița cunoscută drept Simona Moon. Aceasta a declarat că: „«La Blouse Roumanie“ a pornit de la ideea de a sărbători cămașa românească în mai multe locații din România în data de 24 iunie”.
Față de anul trecut, în care au fost prezente doar 12 doamne și domnișoare îmbrăcate în ii, anul acesta numărul celor care au purtat cămașa tradițională românească a fost mult mai mare. În acest an, s-au strâns aproximativ 100 de persoane, iar majoritatea femeilor au purtat ii, unele dintre ele având chiar și un secol vechime.
După cum a menționt Simona Niculescu, anul acesta au reușit să strângă mai multe comunități împreună. „Colaborăm alături de Șezătoarea Constanța, City Hub Biblioteca Colorată, Work At Home Moms România și Film Photography Constanța pentru a face împreună un eveniment mai mare”.
Alături de organizatoare s-a aflat și Olivia Grigore, reprezentanta zonală Work at Home Moms la Constanța. Această asociație, așa cum a precizat Olivia, este prezentă în nouă orașe din țară și dorește să se mărească. „Această idee a pornit de la o mămică de 28 de ani, care este și președinta asociației, Elena Gorun, și, încet, încet, s-a împrăștiat foarte repede. Noi așteptăm cât mai multe mămici care cred în ideea de Work at Home să vină spre noi. Multe dintre mamele care vin la noi au început să le predea celorlalte membre, iar altele pur și simplu au vocație. Avem cursuri de mărgelit, de făcut zgărdane, de încondeiat ouă, de croșetat sau de brodat”, a adăugat Olivia Grigore.
În cadrul evenimentului, Cristina Moldoveanu, cea care a fost încă de la început alături de Simona, apoi i-a predate ei atribuțiile, a prezentat modelele dobrogene care sunt brodate și pe ii. „Eu am făcut aici numai modele dobrogene, ca să promovez zona noastră, care și așa este săracă în modele. Predomină foarte mult șuvoiul, florile, cocoșul de Tulcea, pomul vieții”, a menționat Cristina Moldoveanu.
La acest eveniment au fost prezente foarte multe fete și femei îmbrăcate în ii. Una din doamnele care au venit să admire iile româneșești și-a brodat singură costumul: „Am această pasiune din copilărie, însă de când am ieșit la pensie stau acasă și lucrez mai mult. Atunci când port acest costum simt să sunt româncă, sunt frumoasă și mă mândresc cu faptul că sunt moldoveancă”, a ținut să precizeze Ghidia.
Irina, o altă doamnă care s-a făcut remarcată prin ia pe care o purta, a ținut să se mândrească şi ea: „Este ia bunicii mele, are undeva la 70-80 de ani”. Aceasta a mai adăugat: „Evenimentul de azi mi se pare superb, iar la anul, dacă se va mai organiza, voi fi aici cu siguranță. Nu știu să brodez, însă mi-ar plăcea să învăț.”
Și Monica, o doamnă îmbrăcată cu o ie de aproximativ 100 de ani se mândrește cu ea: „Este o ie veche, care are aproximativ 100 de ani. O am de la bunica mea, care o are de la mama ei.“ Aceasta a mai ținut să precizeze că evenimentul i s-a părut extraordinar, dat fiind că trebuie să promovăm valorile noastre românești, să fim mândri de ce tezaur avem și să-l facem cunoscut tuturor.
Doamna Georgeta, împreună cu nepoțelul ei, au venit să admire iile și a dorit să menționeze: „Evenimentul este o mare, mare bucurie pentru mine, dar nu știu de ce, sau poate este încă prea devreme, constănțenii nu au răspuns așa cum mă așteptam. Eu sunt o mare iubitoare de folclor, sunt învățătoare și cred că asta spune totul. Eu știu să brodez, iar ia de pe nepoțelul meu este țesută de mine la război. La anul, dacă va avea loc evenimentul, voi veni și eu aici și îmi voi crea propriul meu atelier”.
Încântată de acest eveniment a fost și Ruxandra: ”Îmi place foarte mult ideea și faptul că vor să ducă în continuare tradițiile prin orice mijloace artistice și creative. Îmi place inițiativa lor și am de gând să particip și eu la un workshop, dar după admitere”.
În cadrul acestui eveniment în care au fost prezentate iile, au fost aduse și câteva cărți din biblioteca City Hub Biblioteca Colorată, iar cei interesați le-au putut împrumuta. „Aceasta este o bibliotecă liberă, deschisă atât pentru constănțeni, cât și pentru turiștii care vor să împrumute cărți gratuit”, a precizat Mihai Topalov, voluntar.
Tot cu prilejul acestui eveniment a avut loc și o expoziție fotografică susținută de Film Photography Constanța, prin care, potrivit Simonei Niculescu, s-a încercat valorificarea potențialului tradițional și încercarea aducerii acestuia în urban.
În ceea ce privește desfășurarea acestui eveniment și anul viitor, organizatoarea a mai precizat: „Evident, la anul, evenimentul va fi și mai mare. Publicul este deja încântat și este foarte deschis”.

Deci, anul viitor, cei interesați sunt așteptați să admire frumoasele broderii lucrate de mâini dibace și de femei creative și să susțină această idee inovatoare.

Gabriela ORHEANU, studentă a Facultății de Litere, Specializarea Jurnalism a Universității „Ovidius“ Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii