Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:26 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se muta afacerile in Bulgaria si cum scapi de TVA-ul de 24%. O investigatie incognito despre riscurile si avantajele unei firme deschise la Ruse (video)

ro

02 Jul, 2010 21:59 3353 Marime text

camera_ascunsa.jpgPeste Dunare, la Ruse, se inregistreaza in fiecare zi doua companii detinute de catre cetateni romani. Atrasi de mirajul taxelor mici - TVA 20%, cota unica 10% - romanii sunt dispusi sa isi mute afacerile la vecinii bulgari. O investigatie HotNews.ro iti arata cum un contabil bulgar a inregistrat in ultimele luni 60 de SRL-uri pentru romani. Am intrat in pielea unor afaceristi romani si am aflat cat costa un SRL bulgaresc, ce riscuri sunt, ce avantaje si o mica inginerie pentru a evita sinuosul drum al recuperarii de TVA.

  • Am plecat de la urmatoarea ipoteza: in Romania au crescut taxele, TVA s-a majoat de la 19% la 24%, previziunile sunt sumbre pentru profiturile si supravietuirea firmelor. La 70 de kilometri de Bucuresti, vecinii bulgari au TVA de 20%, cota unica de 10% si contribuitii sociale undeva la 30%. Varianta mutarii afacerilor a fost invocata in ultimele zile, dupa anuntul majorarii TVA, de zecile de comentarii ale cititorilor Hotnews.ro.

VIDEO: Vezi mai jos un minireportaj realizat de hotnews.ro

Pentru a afla cum se inregistreaza firmele in Bulgaria, am apelat la o companie din Ruse care a facut din asta un business bun, dupa modelul companiilor bulgare care inregistreaza pentru romani masini aduse din vestul Europei. Concepem si un mic scenariu: suntem reprezentantii unui om de afaceri din Bucuresti, cu mai multe compani in diverse domenii. O situatie generala care permite sa aflam cat mai multe informatii. Fara prea mult efort, aranjam o intalnire la Ruse, la sediul registratorului de firme pentru romani. In ziua si la ora stabilita ajungem in Ruse, la sediul firmei unde intalnim creierul afacerii, contabilul transfrontalier, Novy Marik. Vorbeste romana aproape perfect.

Novy, contabilul transfrontalier

In sediu, la ora 9, doi oameni de afaceri romani discuta deja aprins cu Novy. "E nebunie, nu stiu ce au patit romanii. Toti vor in Bulgaria. Eu sunt un singur om. In ultimele zile am inregistrat 15 firme, nu pot mai mult de doua pe zi. Atat e capacitatea mea. Acum, la noi, in Bulgaria, se fac inchiderile de an si e si mai aglomerat. Acum, o sa dureze infiintarea firmei cam 2 saptamani. Nu am ce sa fac", se plange contabilul bulgar.

Pe repede inainte ne explica cum se infiinteaza firma si cat costa. "Imi dati numele firmei ca sa verific daca e liber, daca sunteti unic asociat imi trebuie buletinul, trebuie sa semnam niste acte la notariat. Eu ma ocup de tot", ne spune Novy. Pentru inregistrarea firmei in Ruse cu asociat unic, costul total, care include si tariful pentru contabilul nostru, este de 310 euro, din care 130 taxele pentru stat si 180 onorariu. Defalcat taxele sunt urmatorele:

  • Rezervarea denumirii firmei la nivel national - 50 de leva si inca 4 leva comision bancar
  • Taxa de inregistrare in Registrul Comertului - 82 de euro si inca 2 euro comision bancar
  • Taxele notariale - in jur de 10-15 de euro
  • In cazul unui SRL cu asociat unic care este si administrator, taxele notariale vor fi de numai 5 euro
  • Comision bancar pentru deschiderea unui cont de capital social - 5 euro
  • Certificat constatator facut imediat dupa infiintare - 5 euro
  • Traduceri - trebuie sa fie facute traduceri autorizate in limba bulgara numai in cazul in care asociat este o persoana juridica straina (de exemplu un alt SRL).

Mai aflam si ca, la infiintare, firma nu va fi inregistrata ca platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA este o procedura separata si se desfasoara la Agentia Nationala de Venituri (adica de Administrare Fiscala). Pentru a inregistra firma ca platitoare de TVA, Novy ne explica ce pasi trebuie sa urmam si ce documente: Cerere de inregistrare, declaratie pe propria raspundere ca administratorul nu a facut contraventii impotriva sistemului financiar, procura contabilului, contract de contabilitate, trebuie completat si un chestionar de 7 pagini cu multe intrebari despre activitatea viitoare a firmei. "Ma ocup eu si de asta fara probleme", ne spune Novy.

Inregistrarea firmei in scopuri de TVA costa separat 150 de euro. Ca bonus, contabilul transfrontalier ne spune ca ne asigura sediul fiscal gratuit. "Va garantez eu sediu pentru firma fara probleme. Eu am inregistrate deja 60 de firme deci nu e nici o problema. Primesc corespondenta, ma stie postasul. Toate ajung la mine. Ma voi ocupa si de contabilitate", ne explica Novy.

De ce nu se poate muta firma cu totul peste Dunare

Il intrebam si daca putem muta firma din Romania cu totul in Bulgaria. "Din fericire nu, si am sa va spun si de ce din fericire. Este o directiva europeana care spune ca se poate muta firma cu totul, dar, practic, in Bulgaria nu se poate. Trebuie sa infiintezi firma noua. Multi din Romania m-au intrebat asta, pentru ca au urmatoarea idee: sa mute firma cu datorii si cu toate problemele, si eventual sa o puna pe un cetatean bulgar sau rus sau mai stiu eu ce, si apoi sa dispara", ne detalieaza Novy.

Mai aflam si ca una din afacerile romano-bulgare in floare este inregistrarea de masini aduse din vest. "Din cate stiu eu, sunt cam 150.000 de masini inregistrate in Bulgaria de romani care circula cu ele acolo. La mine, cam o treime din firme sunt inregistrate pentru treaba asta, ca sa aduca masini si sa le inmatriculeze ieftin aici", spune Novy. Afacerea cu inregistrarea masinilor in Bulgaria nu este noua. La Ruse si la Silistra functioneaza astfel de puncte de inregistrare. Si in acest caz, avantajele sunt substantiale pentru romani.



La Ruse sau Silistra, inregistrarea unei masini aduse din Germania sau Anglia costa intre 200 si 500 de euro. Procedurile de inregistrare sunt extrem de rapide. In medie, inregistrarea masinii dureaza intre 2 si 4 ore. Presa bulgareasca noteaza ca, un singur cetatean ajunge sa inregistreze pentru romani si 25 de masini pe zi. La fiecare masina inregistrata, tariful celui care se ocupa cu actele este 100 de euro.

Moldovenii si triunghiul de firme

Revenind la contabilul nostru, in discutie intervin si cei doi oameni de afaceri din Romania care se ocupa cu importul si comercializare de legume si fructe. Acestia ii explica lui Novy ca ar vrea sa scape de taxele din Romania prin plimbarea marfurilor prin Bulgaria. "Deci, noi am vrea sa facem asa un triunghi de firme, cumva, intelegi Novy, ca sa ne incadram la cota zero TVA. Facem o firma, aici un punct de lucru la Silistra. Acolo declaram ca am bagat marfa, si asa mai departe, intelegi?", explica afaceristul roman, care pare sa fie din Moldova. In final, explica el, isi vinde marfa undeva in Ucraina.

Incercam sa aflam care sunt raporturile cu institutiile de control. Putem sa dam spaga? Se uita mai atent inspectorii fiscali bulgari la firmele romanesti?. "Nu merge cu spaga. Sunt foarte stricti. Am avut clienti care au incercat, dar fara succes. Cei de la fisc sunt foarte atenti cu romanii, pentru ca multi au facut evaziune. Spaga merge la alt nivel aici. Cand se da spaga, se da la nivelul de 500.000 de euro, atat stiu ca a dat un afacerist, dar avea de dat niste impozite de milioane", suna explicatia lui Novy, de care ne indoim ca e chiar reala. Dupa cinci minute se contrazice. "Anul trecut, cei de la fisc spuneau ca vor sa scape de toate firmele inregistrate de romani pentru ca fac evaziune si numai ilegalitati, dar acum se pare ca s-a schimbat politica", ne spune el zambind.


Novy explica si reteta de succes aplica de unul dintre clientii sai. "Este un om de afaceri din Bucuresti, care a facut in felul urmator. Si-a deschis o firma aici, si-a inchiriat un depozit si a angajat pe cineva care sa aiba grija de depozit. El aduce marfa din Romania o trece peste granita o lasa in depozit si apoi o ia de aici si o trece inapoi in Romania. Firma din Romania vinde in Bulgaria si firma din Bulgaria vinde in Romania si amandoua tranzactiile sunt cu cota zero. Asa fiind o tranzactie intracomunitara se aplica TVA zero. Prin afacerea lui ruleaza cam un milion de euro pe luna", explica Novy. Totul suna interesant, ii cerem detalii.

VIDEO: Vezi mai jos inregistrearea video facuta cu camera ascunsa

Marfa plimbata prin Bulgaria te scapa de TVA

Cum se face? De unde e marfa? Ce acte se fac? Care sunt avantajele? "Avantajul este urmatorul pentru clientul meu: firma sa din Romania are de recuperat TVA, ca sa evite controalele pentru rambursare face in felul urmator: se fac doua tranzactii cu cota zero, adica firma din Romania aduce marfa in Ruse si vinde firmei de aici si apoi invers. In acest caz, se aplica cota zero. In acest caz, nu mai ai de platit TVA si nici de rambursat. Decat sa astepte la finante sa ii ramburseze TVA, el nici nu plateste TVA si, facand miscarea asta, i se aplica acesta cota zero, deci nici nu e obligat sa plateasca. Asa eviti complicatiile de la finante. Un alt avantaj este si faptul ca, in Bulgaria, impozitul pe profit este mai mic, adica de 10% ", explica Novy.

El sustine ca nu are importanta de unde vine marfa, ca aceasta mica inginerie poate fi facuta de producatorul insusi. "Este important sa aratam ca marfa a ajuns in Ruse si pentru asta avem nevoie de doua documente CMR si o declaratie de primire, pe care o fac eu fara probleme. Este bine sa avem si chitanta de la podul de peste Ruse. Ce pot face cei de la finante este sa intrebe la pod daca acel camion a trecut in Bulgaria, de aceea este bine sa avem si chitanta cu numarul camionului, care sa fie acelasi si la dus si la intors", ne mai explica Novy.

El ne mai da un exemplu concret din care se poate castiga. "Spre exemplu, daca produceti o mobila pe care o vindeti in Bulgaria cu 1.000 de lei, apoi din Bulgaria o vindeti in Romania cu 2.000 de lei, ambele tranzactii vor fi cu TVA zero. Important este sa treceti marfa fizic in Ruse", spune Novy. Incheiem sesiunea de consultare cu promisiunea ca revenim pentru inregistrarea firmei si astfel devenim un nou investitor roman in Bulgaria.

Chirii mici, afaceri bune

Imbracati in aceeasi haina de posibili investitori in Ruse, incercam sa vedem daca putem sa ne inregistram compania singuri in orasul de peste Dunare. Cautam Registrul Comertului. O misiune destul de dificila, avand in vedere ca limba romana nu e chiar o limba de circulatie in Ruse si nici engleza nu e cunoscuta de catre toti cei din oras.

Incercam cu comercianti, taximetristi sau oameni obisnuiti. Nu reusim. Apelam la Google care ne scoate din impas si dam de adresa. Pe o straduta mica, intr-o cladire mica cu birouri mici, gasim Registrul Comertului din Ruse. Intrebam in engleza cum facem sa inregistram firma. O functionara ne spune clar: "Ne, ne, engleza ne, ne. Romanski biznis, Camera Comertu". Presupunem ca ne trimite la Camera de Comert Romano-Bulgara. Multumim, zambim si plecam.

Si mai greu aflam locatia Camerei de Comert. Aici il intalnim pe Emiliyan Enev, director executiv al institutiei. "In ultimele saptamani, am avut in jur de 20-30 de interpelari din partea oamenilor de afaceri din Romania, care ne intreaba care sunt conditiile fiscale aici si ce posibilitati au. Majoritatea sunt comercianti de marfuri. Ceea ce cred e putin trist, pentru ca la noi, in Bulgaria, sunt posibilitati bune. Avem taxe mici, cota unica de 10 %, TVA de 20%, contributii sociale la stat care sunt undeva la 30%. In Ruse, chiriile pentru spatii de birouri sunt mici. Avem o zona industriala cu chirii mici. In plus, mai este si acea zona libera la fel de atractiva", ne spune Emiliyan Enev.

VIDEO: Vezi mai jos si un scurt interviu in engleza cu reprezentantul Camerei de Comert 

De la directorul executiv al Camerei de Comert, Emiliyan Enev, aflam si ca autoritatile romane si cele bulgare sunt hotarate sa opreasca inregistrarile de masini pentru romani in Bulgaria. "Zilele trecute, reprezentanti ai politiei din cele doua tari s-au intalnit pentru a pune la punct un plan de stopare a acestui fenomen. In principiu, va exista un departament comun al celor doua institutii specializat pe acest fenomen. Ei vor ca romanii care sunt prinsi cu masinile inregistrate in Bulgaria sa fie obligati sa le inregistreze in Romania", a declarat Emiliyan Enev.

Ziarist bulgar: Spaga este spaga si la noi

La recomandarea directorului Enev ajungem si la ziarul local din Ruse, Brjag.bg unde il intalnim pe Kamen Petrov, editor pe pagina de economie a ziarului. "Informatia conform careia romanii isi inregistreaza firme aici circula de ceva vreme. In Ruse, la ora actuala, din cate stiu, nu exista oameni de afaceri romani de mare anvergura care sa isi fi deschis business-uri aici ", spune jurnalistul Kamen Petrov.

De la el aflam si cat de exigenti sunt inspectorii fiscali si cei de la Garda Financiara bulgareasca. "De cateva luni, se tot anunta masuri mai drastice. De exemplu, au dat o directiva ca inspectorii sa realizeze controale incrucisate. Pana la urma, sa stiti ca sunt similitudini intre Romania si Bulgaria. Spaga este spaga si la noi. Au salarii mici, asa ca sunt predispusi la spaga", explica jurnalistul bulgar.

La recomandarea jurnalistului, ajungem sa discutam cu unul dintre oamenii de afaceri bulgari din Ruse, Vasil Minchev. Detine doua companii active in mai multe domenii: constructii, montaj instalatii, import-export cu o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro. "Eu am un partener roman si am colaborat cu oamenii de afaceri din Romania destul de bine in cei 40 de ani de activitate. Au un spirit bun de afaceri. Nu ma deranjeaza sa vina aici, in Ruse. Concurenta e buna. Problema este ca si noi, si ei producem, dar nu avem o piata de desfacere. Era mai bine sa avem noi o Uniune a tarilor din Balcani, nu UE, care ne limiteaza expansiunea in diferite domenii. O idee ar fi ca romanii sa vina cu afacerile aici, sa facem ceva impreuna, si apoi sa exportam in Romania unde preturile sunt mai bune", spune Vasil Minchev.

In finalul incursiunii in Ruse apare si prima oportunitate de afaceri, de data asta bulgaro-romana. Vasil Minchev ne propune sa il ajutam in distributia de bauturi alcoolice: Fii atent, eu am o fabricuta mica de alcool. Cauta-mi piata de desfacere, ce vrei tu: birturi, magazine. Pentru asta, tu iti iei comision. Cash, in mana fara chitanta, asta pentru tine, asa. Ce zici?". 

Sursa: Hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii