Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Constituţională, aşteptată să se pronunţe pe sesizările privind Legea Educaţiei

ro

04 Jan, 2011 14:58 1065 Marime text

Curtea Constituţională a României este aştepttă să se pronunţe marţi în privinţa sesizărilor depuse de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi de 108 deputaţi ai PSD, PC şi PNL împotriva Legii Educaţiei, act normativ pe care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au luat prima oară în discuţie sesizarea şefului Senatului şi a parlamentarilor opoziţiei pe 22 decembrie 2010, însă la vremea respectivă au amânat dezbaterile pentru şedinţa din 28 decembrie 2010, când au decis amânarea pronunţării pentru marţi.

Mircea Geoană a contestat, pe 14 decembrie 2010, Legea Educaţiei la Curtea Constituţioanală a României, reclamând că procedura prin care a fost adoptat actul normativ este neconstituţională.

În documentul adresat Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului acuză faptul că Legea educaţiei naţionale a fost considerată adoptată, în ciuda faptului că acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie 2010, în urma deciziei Birourilor Permanente Reunite. Acelaşi document invocă şi decizia plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din data de 14 decembrie 2010, de a considera legea menţionată ca fiind adoptată prin procedura angajării răspunderii, argumentând că astfel legea se plasează în afara oricăror reguli procedurale constituţionale şi regulamentare, iar în mod special se află în afara regulilor constituţionale prevăzute în ceea ce priveşte angajarea răspunderii Guvernului.

Preşedintele Senatului mai argumentează, în sesizarea sa, că "prin deciziile sale anterioare, Curtea Constituţională a statuat cât se poate de clar faptul că Guvernul nu poate să folosească procedura angajării răspunderii ori de câtre ori constată că Parlamentul nu dezbate ori nu adoptă un proiect de lege pe cât de repede şi-ar dori acesta, ori când constată că dezbaterile din Legislativ converg către o direcţie nedorită de către Executiv".

În ceea ce priveşte Legea Educaţiei aflată în dezbatere parlamentară la Senat, Geoană subliniază faptul că această lege îşi continuă traseul legislativ, în acest moment actul normativ aflându-se din nou în dezbaterea comisiei de învăţământ din Senat, unde a fost retrimisă de către plen la propunerea reprezentanţilor Guvernului României.

O altă sesizare privind neconstituţionalitatea Legii educaţiei a fost depusă la Curtea Constituţională de către parlamentari PSD, PC şi PNL.

Pe 3 noiembrie 2010, CCR a decis că există un conflict de constituţionalitate între Parlament şi Guvern, ca urmare a deciziei Executivului de asumare a răspunderii pe Legea Educaţiei. Apoi, la 15 noiembrie 2010, premierul Emil Boc a scris CCR, cerând soluţionarea conflictului juridic generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, subliniind că acest demers este lipsit de justificare constituţională, fiind o "obligaţie" a Executivului. Premierul a evocat, în scrisoarea adresată judecătorilor Curţii Constituţionale, parcursul procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra Legii educaţiei naţionale, subliniind că, deşi preşedintele Senatului a cerut Curţii "oprirea procedurii legislative de la Senat a proiectului Legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestui proiect", Parlamentul a stabilit totuşi un calendar al asumării.

Pe 24 noiembrie 2010, CCR a decis că există confict juridic între Guvern şi Parlament generat de refuzul Legislativului de a dezbate moţiunea împotriva asumării Legii Educaţiei şi a hotărât că moţiunea, odată depusă, trebuie dezbătută conform Constituţiei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat pe 14 decembrie 2010, în plenul reunit al celor două Camere, că, prin retragerea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură pe Legea Educaţiei a 22 parlamentari PNL, documentul nu mai este valabil, iar legea este considerată adoptată.

www.newsin.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii