Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuviosul Teodosie a incalcat juramantul de saracie. A pus stapanire peste proprietatile manastirii

ro

08 Sep, 2010 12:20 7643 Marime text
cuviosul-teodosie.jpgInalt Preasfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a facut proprietar peste cele mai profitabile surse de venit ale manastirii pe care a ctitorit-o in localitatea sa natala, Dorna Arini, din judetul Suceava.

Manastirea din Arini i-a cedat lui IPS Teodosie un hotel, doua case si19 hectare de teren. Maicutele au ramas cu biserica, chiliile,clopotnita si jumatate de hectar de faneata.Istoria manastirii de la Dorna Arini, judetul Suceava, incepe in anul 1999, cand actualul arhiepiscop de Constanta, IPS Teodosie, a primit de la parintii sai drept mostenire aproape un hectar de teren.

Cum calugarii si inaltii ierarhi nu au voie sa detina averi personale, intrucat au depus asa-numitul juramant de saracie, Teodosie a donat terenul bisericii si a decis sa construiasca pe el o manastire, care avea sa primeasca hramul "Acoperamantul Maicii Domnului".

Lucrarile au demarat in anul 2000 si s-au limitat, initial, la toate cele trebuincioase unei manastiri: biserica, staretia, chiliile pentru maici si clopotnita. Toate acestea au fost ridicate cu ajutorul donatiilor pe care Teodosie le-a strans atat de la localnici, dar mai cuseama din arhiepiscopia pe care o conducea, cea de la Constanta. Banii stransi nu erau deloc putini, drept pentru care, incepand cu anul 2003, afacerile manastirii s-au extins.

A mai fost construit un hotel cu cinci etaje, un pavilion administrativ aferent hotelului, spatii de productie etc. Totodata, manastirea a cumparat numeroase alte terenuri in imprejurimi, insumand aproape 20 de hectare.Partea leuluiIn urma cu doua luni, la 7 iunie 2010, un notar dinVatra Dornei autentifica un asa-numit "contract de schimb".

Nu e foarte clar in ce consta schimbul, intrucat actul seamana mai degraba cu unul de impartire a unei proprietati. Una dintre partile semnatare era Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului", reprezentata de stareta sa, maica Veniamina, cu numele civil Mareta Badea.

Cealalta parte semnatara era nimeni altul decat ctitorul manastirii, Teodosie Petrescu, "cunoscut si sub pseudonimele IPS Teodosie Tomitanul si PS Episcop Teodosie Snagoveanul" - dupa cum se precizeaza in contract.

Potrivit documentului, Teodosie da "in deplina proprietate" manastirii strictul necesar pentru functionare: biserica, chiliile, staretia, clopotnita si terenurile de sub ele, insumand vreo 2.500 de metri patrati. De asemenea, manastirea mai primea o jumatate de hectar de faneata. Manastirea s-a dovedit insa mult mai generoasa.

Teodosie a primit, tot in "deplina proprietate", hotelul si pavilionul administrativ aferent, terenurile de sub ele, spatiile de productie, o vila cu etaj, o casa si noua terenuri, faneata si teren arabil, insumand19 hectare. Practic, tot ce a achizitionat manastirea in ultimii ani revine in proprietatea ctitorului sau. Banii au ramas in familie..

Si un amanunt interesant: pe langa suprafata mostenita de la parinti, multe dintre terenurile achizitionate intre timp de manastire provin de la rude de-ale IPS Teodosie. "Stiu ca manastirea e ridicata pe terenul mostenit de Preasfintit de la parinti, dar nu va pot spune ce alte terenuri mai are in proprietate", a spus o localnica din Dorna Arini.

Chiar daca stau acolo de multi ani, oamenii spun ca nu i-a interesat vreodata ce se intampla dincolo de zidurile manastirii. Actul de schimb tradeaza insa provenienta terenurilor. Astfel, doua suprafete insumand aproape patru hectare de faneata si teren arabil provin de la unchiul lui Teodosie, Victor Petrescu, iar alte doua terenuri de faneata, insumand peste un hectar, provin de la mostenitorii aceluiasi Victor Petrescu.

Un alt teren, de 2,5 hectare, a fost cumparat de la numitii Pavel si Elena Odochian, impreuna cu Maria Chiruta. Aceasta din urma a spus ca toti sunt rude mai indepartate ale IPS Teodosie si ca alaturi de fratii ei a vandut terenul Manastirii "Acoperamantul Maicii Domnului".

"Terenul l-am vandut manastirii impreuna cu doi frati de-ai mei, acum zece ani cred, prin maica stareta de atunci. Nu mai stiu cine este acum ca s-au tot schimbat. Nu mai stiu la ce pret, dar oricum destul de ieftin. Stiu ca sunt persoane care au si donat terenuri", a spus Maria Chiruta. Schimb "echitabil"Contractul de schimb nu contine nicio referire privind valoarea bunurilor care au facut obiectul tranzactiei.

Explicatia se afla tot in document, unde se precizeaza: "Ambele parti suntem de acord cu acest schimb reciproc al imobilelor descrise mai sus,oricare ar fi valoarea lor si fara ca vreuna dintre parti sa mai dea ceva celeilalte, reprezentand o eventuala diferenta de pret". La putintimp dupa semnarea actului, maica stareta Veniamina a plecat, fara ca cineva de la manastire, din sat sau de la Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor sa ne poata spune unde se afla acum.

Bunurile ajung la o viitoare fundatie

Spre finalul contractului de schimb este descrisa vag si soarta viitoarea bunurilor cedate lui IPS Teodosie. Potrivit acestuia, imobilele vor constitui activul patrimonial al viitoarei fundatii "Sfintii Procopie siElisabeta", pentru care s-a facut rezervare de nume la Ministerul Justitiei. Fundatia urmeaza sa aiba ca scop "sprijinirea amenajarii si dezvoltarii Asezamantului Monahal Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului " - adica exact a manastirii care tocmai a renuntat la acest patrimoniu.

Nu se precizeaza nimic in ce consta acest sprijin, dar se arata ca, dacaacesta nu se va materializa, contractul de schimb poate fi revocat "total sau partial" - dar "tinand cont de statutul de ctitor al dobanditorului".

Ierarhii nu vor sa comenteze

Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" de la Dorna Arini functioneaza sub autoritatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, care,potrivit actului de schimb, si-ar fi dat acordul pentru efectuarea tranzactiei. Rugat sa comenteze trocul dintre manastire si ctitorul sau,si daca, intr-adevar, acesta a fost facut cu acordul sau, arhiepiscopulSucevei si Radautilor, IPS Pimen, a precizat ca aceste lucruri privesc doar Biserica: "Acestea sunt niste probleme strict bisericesti. Nu comentez in niciun fel aceste aspecte", a spus arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Si IPS Teodosie este zgarcit in declaratii. "Nu este treaba dumneavoastra", s-a limitat sa ne raspunda arhiepiscopul de la Constanta.

Si-a urcat parintii printre sfinti

Fundatia care se presupune ca va avea drept patrimoniu averea pe care a primit-o IPS Teodosie se va numi "Sfintii Procopie si Elisabeta". In calendarul ortodox, nu exista nicio sarbatoare care sa poarte exact acest nume. Exista cinci zile in care se praznuiesc diversi sfinti Procopie (Decapolitul, cel din Cezareea, cel din Smirna etc.) si trei zile in care sunt sarbatorite sfinte care poarta numele de Elisabeta.

Explicatia denumirii pe care IPS Teodosie a ales-o pentru fundatie o gasim in datele sale de stare civila: parintii sai se numesc Procopie siElisabeta.A garantat cu veniturile Arhiepiscopiei TomisuluiAcumularea averii din complexul monahal de la Dorna Arini nu s-a facut doar din donatiile enoriasilor si ale companiilor din Suceava si Constanta.

O alta sursa de finantare a fost un credit de 500.000 de euro, contractat la 27 martie 2006 de la Bancpost SA. Potrivit Arhivei Electronice de Garantii Reale Imobiliare, creditul nu a fost angajat de catre manastire ca atare, proprietara la acea vreme a intregii averi, cide catre Arhiepiscopia Tomisului. Imprumutul a fost garantat prin gajarea a doua conturi curente deschise la Bancpost de Arhiepiscopia dinConstanta si prin ipotecarea hotelului in favoarea bancii.

Transferul hotelului in proprietatea lui IPS Teodosie s-a facut fara aprobarea bancii, fiind facuta doar precizarea ca "inscrierea in cartea funciara a noului proprietar se va face dupa obtinerea acordului de instrainare de la creditor".Perla potcapului: hotelulCabinele de dus au si sistem audio Foto: AdevarulManastirea ridicata in Dorna Arini intimideaza prin maretia sa inca de la intrare. La numai cateva zeci de metri peste drum de lacas curge raulBistrita.

O clopotnita de dimensiuni ametitoare strajuieste doua porti mari, din lemn sculptat. In spatele lor se deschide o curte larga, pavata cu piatra. In capatul aleii, dupa ce urci zeci de trepte, ajungi la bisericuta manastirii, realizata, la randul sau, din lemn sculptat. Din averea primita din partea manastirii de catre Teodosie, perla potcapuluio reprezinta hotelul.

Cladirea are cinci etaje si o mansarda, iar fatada este exclusiv din lemn sculptat, care fura imediat ochiul turistului. Hotelul a fost finalizat in 2005, are 40 de camere cu baie comuna la fiecare doua incaperi, si este clasificat la doua stele. "Deocamdata avem doar camerecu baie comuna, dar vor fi si cu baie separata, pentru ca se construieste o noua pensiune in apropiere", a declarat Gheorghe Iacob, administratorul hotelului. De turisti se ocupa maica Pelaghia, o femeie maruntica, cu privirea mai tot timpul plecata si pasul marunt. Le spune turistilor interesati sa se cazeze o noapte la manastire, ca trebuie sa achite 50 de lei de persoana si ca in aceiasi bani beneficiaza si de micdejun. Maica Pelaghia conduce apoi turistii spre camera. De-o parte si de alta sunt usile de la dormitoare, iar in fata, baia.

Camera are un aer modern, dat de aplicatiile din IPSos de pe perete si plafon. Pe cele doua paturi, lenjeria alba pare ca a fost aranjata de unsoldat disciplinat. Fiecare camera are cate o icoana pe perete, televizor color si vedere spre una dintre laturile bisericii. In baie, gresie si faianta, iar cabina de dus are integrat, pe langa o multime decomenzi menite sa creasca confortul, si un sistem audio. Dosar penal, dosar de SecuritateIPS Teodosie este urmarit penal sub acuzatia de luarede mita si complicitate la fals intelectual, dupa ce, in mai 2009, un reporter sub acoperire i-ar fi oferit, printr-un consilier, mita pentru a-l inscrie la Facultatea de Teologie din Constanta la sase luni dupa inceperea cursurilor.

Dosarul a fost trimis la DNA, intrucat Teodosie ar fi comis fapta in calitate de decan al Facultatii de Teologie, si nu in cea de arhiepiscopal Tomisului. In august 2006, Teodosie a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar sustine ca a facut-o "din motive patriotice" si ca a consimtit sa colaboreze doar pentru "motive majore ale statului".

Impartirea averii

IPS Teodosie a dat manastirii:

-Teren de 870 mp, pe care se afla biserica.

-Teren de 395 mp, pe care se afla staretia.

-Teren de 1.296 mp, pe care se afla chiliile maicilor.

-Teren de 5.045 mp de faneata, pe care se afla si clopotnita.

Manastirea i-a dat lui IPS Teodosie:

-Hotel si terenul aferent de 375 mp.

-Sediu administrativ si spatii de productie, 420 mp, si adapost de animale de 636 mp.

-Faneata de 5.469 mp cu casa de 44 mp la sol.

-Teren de 47.499 mp, pe care se afla o casa P+1 de 100 mp la sol, fantana de 9 mp, grajd de 83 m.

-Faneata de 36.487 mp.

-Teren arabil de 2.832 mp.-Faneata de 6.197 mp.

-Faneata de 6.114 mp.-Faneata de 25.005 mp.

-Faneata de 9.979 mp.

-Faneata 50.000 mp.

Sursa: Stiri.rol.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii