Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:15 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Grigore Adamescu, sub controlului judiciar pe cauțiune

ro

07 Mar, 2016 15:42 2422 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție  au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 martie 2016, față de inculpatul Dan Grigore Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA și administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA și SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a infracțiunilor de: abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni).
 
Inculpatul Dan Grigore Adamescu va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.
 
Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile.
 
Inculpatului se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor.
 
Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 
 

1. În perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziţii din Codul fiscal şi a legislaţiei aplicabile pieţei asigurărilor şi reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea,  raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor. Drept urmare,  societatea ASTRA a intrat  în procedura administrării speciale şi ulterior în faliment,  paguba produsă patrimoniului acesteia fiind  în sumă de 795.387.999 lei.
 
Concret , acţiunile păguboase ale acestuia au constat în aceea că:
 
- a dispus acordarea de împrumuturi societăţilor afiliate, în sumă de 105.999.859 lei (reprezentând împrumut nerestituit), fără a manifesta vreun interes în evaluarea riscului de credit şi fără să ia măsuri prudenţiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare ale societăţii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfăşurării activităţii sale autorizate.
- a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, în calitate de cesionar, prin care s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condiţiile în care firma respectivă era în procedură de faliment. De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro şi 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei.
- a transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal și, pe cale de consecință, a  distorsionat raportarea  poziţiei, a performanţei financiare şi a indicatorilor de prudenţialitate (marja de solvabilitate şi coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenţa de conformitate la regulile de prudenţialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de poliţe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.
 
2. Într-un alt context, în perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziţionarea unor acțiuni, reprezentând 17% din  capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA).

 
La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii  Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat  intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condiţiile financiare pentru a deveni acţionar semnificativ la o societate de asigurări.
 
3. Inculpatul Adamescu Dan Grigore în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat și obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiară), luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență a acesteia.
 
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Sursa foto: bzb.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii