Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:12 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniel Morar vorbește despre telefoanele ”de influență” primite de la politicieni

ro

04 Jun, 2015 19:16 2456 Marime text
 
Independenţa justiţiei nu este o temă nouă. S-a tot vorbit despre dosare făcute la comandă, despre trafic de influență  sau despre dosare uitate prin sertare în mod special. Fostul procuror general şi ulterior procuror şef DNA, Daniel Morar, dezvăluie cum încercau greii din politică să afle ce pregătesc parchetele, în mandatele sale, cum îl sunau și îi cereau detalii. Întrebat cât de repede au încercat politicienii să se împrietenească cu el, Morar a spus: "Destul de repede. Era momentul în care se vorbea de dosarul „Zambaccian”, închis la acea dată, însă Adrian Năstase era interesat dacă se redeschide. Era interesantă modalitatea de abordare. A fost aşa, patronizing. Mi-a arătat că e situat undeva deasupra, eu aşa am perceput, dar n-am avut nicio problemă. Însuşi modul în care m-a abordat: o şefă de cabinet să îmi spună să-l sun pe domnul Năstase… Şi i-am spus că nu am treabă cu domnul Năstase, dacă domnul Năstase doreşte, să sune. Şi a sunat şi a avut loc un dialog în care domnul Năstase mi-a spus că a luat referinţe despre mine, că am fost un student foarte bun. Cam aşa…".
Morar a povestit cum era situația la începuturile carierei lui de procuror general şi apoi procuror şef al DNA: "Era o diferenţă enormă între ce credeam eu şi ce credeau oamenii de la vârful politicii. În ianuarie 2006, s-a început cercetarea penală pentru viceprim-ministrul de la acea dată, George Copos. A fost un comunicat. L-am luat ca atare: e un dosar care merită cercetat. Nu atât pentru că era vicepremier, cât pentru faptul că era vorba de evaziune fiscală de câteva milioane de euro. Coincidenţă, în ziua în care DNA a dat comunicatul pentru începerea urmăririi penale, seara m-am dus la teatru. Am dat telefonul pe silenţios şi după două ore, când am ieşit de acolo, cred că aveam vreo 50 de apeluri. Era nebunie. Erau de la toată lumea care avea o funcţie în stat. Şi am înţeles că oamenii voiau să ştie înainte dacă voiam să declanşăm o cercetare".
Fostul procuror șef al DNA consideră dosarul lui Copos ca pe o ”declarație de independență” a DNA care le-a dat de înțeles politicienilor că instituția lucrează fără ca ei să știe ce dosare sunt instrumentate și că aceste dosare îi pot viza.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii