Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4 Dănuț Căpățână, directorul Spitalului Județean Constanța, săltat de procurorii DNA

ro

18 May, 2016 14:45 15636 Marime text
Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, dr. Dănuț Căpățînă, a fost săltat, astăzi, de procurorii DNA, după ce ar fi fost prins în flagrant în București, după cum spun cei de la România TV. Cel puţin astea sunt primele informaţii de până în acest moment.
 
După acțiunea de prindere în flagrant, se pare că directorul SCJU a fost condus la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru audieri, ocazie cu care pe numele lui ar fi fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Acest lucru nu a fost deocamdată confirmat de oamenii legii, astfel că așteptăm să fie finalizate audierile și, la finalul lor, să fie luată o decizie oficială.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Constanța, Mihnea Avram, ne-a declarat că nu are deocamdată nicio informație despre reținerea directorului Căpățînă, deoarece acesta se afla la București. 

Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa l-au deferit Justiţiei, în noiembrie 2014, pe Dănuţ Căpăţînă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. Cauza a fost amânată pentru data de 7 iunie, pentru formularea concluziilor pe fondul cauzei.
 
În cauză, Mihai Corneliu Stănculescu, şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la momentul trimiterii în judecată, a fost acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave, Renato Micu Cristea, angajat în cadrul SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost suspectat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.
 
Mai departe, Viorela Androne, director financiar-contabil în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la data mediatizării cauzei, a fost trimisă în judecată pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Asta în timp ce în sarcina lui Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, s-a reţinut tentativa la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.
 
Carmela Endora Gherghina, la data presupuselor fapte consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost suspectată de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, iar Mioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost acuzată de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.
 

„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, conform DNA.
 
„Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora şi Furnică Marioara, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de ORC privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal), deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat“, se mai arată în rechizitoriul cauzei.
 
 „Acest lucru a condus în final“, continuă cei de la Anticorupţie, „atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăţi comerciale (persoană vătămată în dosar), deşi aceasta îndeplinea toate cerinţele impuse de către autoritatea contractantă prin documentaţia de atribuire, cât şi la crearea premiselor necesare obţinerii, de către ofertantul SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 de lei, (aproximativ 6.302.226,78 de euro)“.
 
„Ca urmare a intervenţiei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, independent de voinţa sau capacitatea de dispoziţie a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical nu a mai fost atribuit societăţii SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti“. Potrivit rechizitoriului, „faptele ar fi fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător, în considerarea relaţiilor personale preexistente dintre managerul autorităţii contractante, respectiv inculpatul Căpăţînă Dănuţ şi reprezentanţii SC RMB Inter Med Solution SRL Bucureşti“.
 
Dosarul a avut 19 termene de judecată.

UPDATE 4, ora 21.20:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a atribuit de-a lungul anilor mai multe contracte de „servicii de software pentru baze de date, unde operatorul economic beneficiar era firma Total Soft SA. Este posibil ca firma despre care vorbesc procurorii DNA să fie chiar aceasta care din anul 2011 și până în present a oferit servicii IT SCJU Constanța.


 
Înființată în 2011, Total Soft SA, cu sediul social în localitatea Voluntari, pe șoseaua Bucuresti Nord, numărul 10, în Global City Business Park, cladirea de birouri O21, are un capital social subscris de 54.452.960 lei, integral vărsat, activitățile principale ale societății fiind cele de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client).   Asociați persoane juridice este Ferabosco Investments Limited (cu sediul social în Cipru –deține o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90.5145%), iar asociați persoane fizice sunt Dan Liviu Drăgan (cu o cotă de 7.9005%) și Florin Manea (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1.585%).   Dan Liviu Drăgan deține funcția de administratpr și director general al formei, Georgios Kourtis are funcția de administrator și președinte în consiliu de administrație și Alderslade Ltd ce deține funcția de administrator.


UPDATE 3, ora 20.55:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18.05.2016, a inculpatului Dănuț Căpățînă, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, reprezentat de inculpatul Căpățînă Dănuț, și o societate comercială s-au încheiat un acord cadru și mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activității (licențe de aplicații și diferite programe), disponibilitate volum de calcul și stocare date, asigurarea serviciilor de consultanță de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanță, configurarea și adaptarea în funcție de nevoile specifice ale spitalului și instruirea utilizatorilor.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

În același context, pentru „buna derulare” a contractelor și pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins și primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanții firmei respective (denunțători în cauză) inițial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.

Plățile s-au făcut, la indicația inculpatului Căpățînă Dănuț, în baza unor contracte de „consultanță” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparțineau managerului unității medicale, deși firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii.
Astfel, în perioada 2012 - august 2015, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiți cash.

În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeași societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgență Constanța în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpățînă Dănuț i-a amintit unuia dintre denunțători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.

După ce au căzut de acord cu privire la suma și modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash și în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, față de procentul de 15% pretins anterior.

La data de 18 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce a primit de la persoana denunțătoare o tranșă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.
 
Inculpatului Căpățînă Dănuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 19 mai 2016, inculpatul Căpățînă Dănuț urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Menționăm că, la data de 4 noiembrie 2014, Căpățînă Dănuț, în aceeași calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în sarcina sa reținându-se săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unui contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal (comunicat nr. 1570/VIII/3 din 4 noiembrie 2014).
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

De asemenea, precizăm că, potrivit unor surse, în această seară la Spitalul Județean Constanța, ar fi avut loc percheziții în urma cărora, procurorii ar fi ridicat documente care îl vizează în mod direct pe Dănuț Căpățînă. Momentan nu există un punct de vedere oficial legat despre acest subiect, însă atunci când îl vom avea, îl vom publica. 


UPDATE 2, ora 18.40:

Se pune la cale desemnarea unui nou manager al Spitalului Județean Constanța. Astfel, mâine era programată o ședință la spital pentru începerea procedurii de desemnare a managerului. Însă, nu se știe dacă se va mai ține. Această ședință a fost anunțată înainte să se întâmple flagrantul, undeva în jurul orei 12.00. Ședința are pe ordinea de zi un singur punct.
 
Dr. Cătălin Grasa, președintele consiliului de administrație al SCJU a spus că dacă va fi propus interimar va accepta pentru că spitalul are nevoie de o direcție în următoarea perioadă. 
 


UPDATE 1, ora 16.35:

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a explicat procedura pe care o vor avea de parcurs în cazul în care managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU), Dănuţ Căpăţînă, va fi reţinut de procurori.
 
"Aşteptăm o informare oficială în legătură cu situaţia juridică a managerului spitalului. Următorul pas este să înştiinţăm firma care gestionează managementul SCJU cu privire la acest aspect. Dacă respectiva firmă este în stare să gestioneze activitatea de management în continuare, va trebui să-şi desemneze un reprezentant. În caz contrar, Consiliul de Administrație va trebui să demareze procedura pentru organizarea unui concurs de manager în cel mai scurt timp. Până la organizarea concursului şi desemnarea noului manager, CJC va desemna un interimar. Cel mai probabil va fi preşedintele Consiliului de Administraţie, dr. Cătălin Grasa", spune Dragomir.
 
Deocamdată, Cristinel Dragomir asteaptă un document oficial de la DNA. În plus, rezonând cu solicitările ziarului ZIUA de Constanţa, Dragomir a spus că el, personal, ar recomanda să se opteze pentru un concurs de manager, nu pentru o licitaţie cu societăţi de management sanitar, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu trei ani cu firma lui Dănuţ Căpăţînă, SC "Performance Profil" SRL.
 
Amintim că în 12 decembrie 2013, firma condusă de familia Căpăţînă a fost declarată câştigătoarea unei astfel de licitaţii. Lucica Simona şi Dănuţ Căpăţînă sunt acţionari cu o cotă egală de 50% fiecare. Valoarea contractului a fost de 180.000 de euro, adică 6.200 euro lunar. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ghici!! 18 May, 2016 21:11 Drum bun DANE!!..Si poate se mai face ceva si cu morga spitalului...!!!
  • gigel 18 May, 2016 16:57 as vrea sa explice dl Capatina de ce firma Pozimed, a triadei mazare-ctinescu- strutinsky, asigura imagistica in spitalul judetean Constanta????? si cum de a costat renovarea sectiei de cardiologie 20 mil euro???