Darren White, fost șef US Secret Service, Europa de Est „Sunteți sigură că voi mai fi invitat în România după acest interviu?”
Darren White, fost șef US Secret Service, Europa de Est: „Sunteți sigură că voi mai fi invitat în România
22 Jan, 2016 23:15
ZIUA de Constanta
3810
Marime text
Scutul de la Deveselu a fost declarat oficial funcțional din punct de vedere tehnic în urmă cu câteva zile. Cum va influența relațiile externe ale României?
De câte ori ai ceva de genul unui scut antirachetă, întotdeauna vor fi oameni care vor fi încântați și oameni care nu vor fi încântați. Ca să vă răspund la întrebarea privind relațiile externe ale României, toți oamenii care iubesc pacea, toate țările care iubesc pacea, oamenii de bună-credință vor sprijini decizia României de a-și uni forțele cu Statele Unite pentru a păstra pacea. Un sistem antirachetă precum cel realizat de România și SUA bineînțeles că va fi un simbol al păcii. Acesta este marele scop al scutului, asta înseamnă să aperi, nu cum rușii ar putea sugera, că e ceva ofensiv. Nu, este un scut de apărare. Deci apără împotriva atacurilor, nu e un sistem ofensiv.
OK, dar rușii încă sunt de părere că scutul de la Deveselu este îndreptat împotriva lor. Este teama lor justificată? Sunt încă și români care se tem că scutul de la Deveselu va plasa țara noastră în mijlocul unui conflict SUA-Rusia.
E ușor de înțeles. Și iată de ce: cei care se tem sau care sunt slab informați pot înțelege greșit că sistemul este o sursă de conflict. Este exact invers. Apropos, rușii nu sunt dezinformați, știu foarte bine ce se întâmplă. Ar putea fi puțină gelozie din partea rușilor când vine vorba de parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii. Dacă rușii ar fi avut un scut antirachetă în România vă garantez că nu s-ar fi plâns. Deci asta e tot. Rușilor le-ar plăcea ca în loc de SUA-România să fie Rusia-România. Au avut oportunitatea să facă un parteneriat cu România, mai puțin anatagonic și mai prietenos. Nu au făcut asta. De aceea americanii sunt puternici, solizi, parteneri de nădejde pentru România. Și asta creează multă invidie, desigur. Și oamenii care sunt de partea cealaltă a scutului, rușii în acest caz, vor încerca să prezinte sistemul ca ceva de care trebuie să te temi, ceva care ar putea lucra împotriva rușilor. Singurul lucru care e împotriva rușilor este că ei nu sunt în locul americanilor. Și nu e neapărat vina românilor sau vina americanilor. Mai rămâne doar o singură țară de la care poți afla răspunsul la asta…
Vorbind despre Rusia, cum comentați faptul că Rusia încearcă să recâștige influența în întreaga Europă de Est? (Ungaria, Moldova, Ucraina). Practic România este înconjurată de țări care se ghidează mai mult după politica Moscovei…
La suprafață ar putea părea așa, dar trebuie să vă amintiți și că România este înconjurată de țări NATO. Deci ar fi de înțeles de ce Rusia ar vrea să își crească influența, pentru că unul din liderii mondiali, președintele Obama, a spus că Rusia este o putere regională și nu una mondială. Nu cred că rușii au înțeles corect această declarație și vor să își umfle mușchii ca reacție la mai multe politici americane care sunt în vigoare acum. Deci când vezi ce se întâmplă în Ucraina, când vezi influența Rusiei în Republica Moldova, Ungaria și alte câteva locuri, chiar și în Siria și Turcia, îți dai seama că nu vor să simtă că au fost „reduși” la o putere regională, de la o putere mondială. E firesc să vedem rușii răspunzând și reacționând și nu se va termina foarte bine pentru ei din cauza sancțiunilor economice, din cauza altor lideri mondiali care i-au pus la colt pe ruși, din cauza deciziilor luate, probabil pe baza unor sfaturi greșite.
Continuarea acestui interviu o puteţi citi pe politicscan.ro.
Sursa text şi foto: politicscan.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii