Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este Ziua mondiala a Inimii. De ce azi. Cine a stabilit. Ce este Ziua Inimii

ro

29 Sep, 2018 08:06 2548 Marime text
Începând cu anul 2000, la 29 septembrie este marcată Ziua mondială a inimii, la iniţiativa Federaţiei Mondiale a Inimii şi sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi al UNESCO, informează AGERPRES.

Organizaţii de sănătate, societăţi specializate în cardiologie, fundaţii, instituţii guvernamentale şi de sănătate organizează cu această ocazie diferite manifestări, cum ar fi împărţirea de pliante, plimbări colective pe jos sau cu bicicleta în parcuri, concursuri sportive, crosuri, mese rotunde, conferinţe, pentru a informa populaţia asupra prevenirii bolilor cardiovasculare care anual fac peste 17 milioane de victime la nivel global.

Acţiunile organizate cu acest prilej îşi propun să evidenţieze factorii de risc în afecţiunile cardiovasculare, precum şi modul în care pot fi prevenite aceste afecţiuni.

În locurile publice sunt amplasate corturi în care populaţia îşi poate măsura tensiunea arterială sau nivelul colesterolului.

În România se mai aniversează o zi dedicată inimii, în luna mai - Ziua naţională a inimii.

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare, publicată pe site-ul heartcharter.org.

Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

''Ziua Mondială a Inimii este un moment important pentru a reaminti că, din păcate, în România, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces, cu un nivel al mortalităţii mult mai ridicat decât media europeană.


Peste 140.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând aproape 60% din totalul deceselor înregistrate. Estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special din cauza persistentei factorilor de risc cardiovascular: fumat, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, sedentarism, obezitate. Grav este că incidenţa bolilor cardiovasculare în rândul persoanelor tinere a crescut'', conform site-ului Societăţii Române de Cardiologie.

Societatea Română de Cardiologie şi-a stabilit, pentru intervalul 2015-2017, o strategie de tip ''Cardiologie aplicată'', al cărei scop este reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare în România cu 20%, în intervalul dintre anii 2020-2025.

Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie continuă lupta împotriva bolilor cardiovasculare, celebrând în fiecare an, la 29 septembrie, Ziua mondială a inimii, prin organizarea unor evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Fundaţia Română a Inimii a fost înfiinţată de către cei peste 1.000 de medici cardiologi din România, membri ai Societăţii Române de Cardiologie.


Scopul înfiinţării acestei fundaţii a fost acela de a implementa strategia naţională în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi de a susţine campaniile de sănătate a populaţiei din România, precizează site-ul www.romanianheart.ro.

La scurt timp de la înfiinţarea sa, în mai 2010, Fundaţia Româna a Inimii (FRI) a devenit afiliată a European Heart Network (EHN), principalul for de lobby în domeniul sănătăţii pe lângă Parlamentul European şi autoritate reprezentativă sub aspectul prevenţiei bolilor cardiovasculare, cu sediul la Bruxelles. 

Sursă foto: Realitatea.net 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii