Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce litoralul romanesc e de doua ori mai scump decat cel din Bulgaria sau Grecia

ro

04 May, 2010 13:07 1611 Marime text

litoral_des12.jpgLitoralul autohton este de două ori mai scump decât cel bulgăresc pentru că taxele plătite de hotelieri sunt semnificativ mai mari decât în Bulgaria, sezonul durează două luni iar costurile de întreţinereale camerei dehotelsunt foarte mari.

Bulgarii au învăţat să facă turism de la germani, care au investit masiv în hotelurile de pe litoralul bulgăresc. "Piaţa germană a fost foarte deschisă către bulgari, pentru că au ştiut să facă business-ul mult mai bine. Au luat banii de la touroperatorii nemţi, au renovat hoteluri după cum le-au spus touroperatorii nemţi. Contractele marilor touroperatori sunt cumva standard şi extraordinar de deştepte", a spus pentru MONEY.ro Dan Anghelescu, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT).

Grecia a procedat la fel. Cei mai mulţi hotelieri greci de top au învăţat să facă business în turism de la elveţieni sau germani. "Foarte mulţi greci au lucrat în Germania cu ani în urmă. Foarte mulţi greci şi-au făcut şcoala de turism în Elveţia, la Lausanne. Extrem de mulţi din management, din top management, vorbesc germană. Sunt foarte puţini care nu vorbesc germană, vorbim de hoteluri de top", a mai spus el.

Bulgarii şi grecii nu au totuşi foarte multe hoteluri care vizează în principal turiştii externi. Dar sunt câteva lanţuri internaţionale care targhetează numai turişti străini.

Pentru noi e profitabil să aducem turişti străini în ţară pentru că TVA-ul plătit de ei pe timpul şederii aici rămâne în România. "Trăim mai bine dacă facem export, adică dacă aducem turişti străini în România. 19% din ce plătesc ei rămâne în România. Ducând românii în afară, TVA-ul turistului român rămâne în ţara respectivă", conchide Dan Anghelescu. Totuşi, e improbabil ca turiştii străini să vină într-un număr semnificativ pe litoralul românesc, până nu rezolvăm problema infrastructurii şi a tarifelor ridicate. Pentru că litoralul românesc este o destinaţie atractivă pentru segmentul mediu şi submediu german, şi doar marginal pentru segmentul premium. Iar turiştii nemţi din clasa de mijloc vor pachete cel puţin mai ieftine decât cele practice la noi.

Citeşte mai mult pe Money.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii