Demersurile pentru clasarea clădirii continuă. 90 de tone de gunoi, colectate din curtea Sinagogii din Constanța
Demersurile pentru clasarea clădirii continuă. 90 de tone de gunoi, colectate din curtea Sinagogii din Constanța
17 Jun, 2019 12:44
ZIUA de Constanta
2449
Marime text
Fundația ABC a igienizat curtea Sinagogii Mari din Constanța. S-au extras și colectat alte 90 de tone de gunoi, comasat de-a lungul anilor pe toată lungimea construcției, între peretele exterior și clădirile invecinate. Cei 1000 de saci cu deşeuri au fost preluate şi transportate la groapa de gunoi de Polaris M Holding.
Între timp un alt ONG constănţean a formulat o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanța.
Verde Urban a transmis către Ministerul Culturii Și Identității Naționale cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța.
Prin președintele acesteia, Dumitru Caragheorghe, Asociaţia a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale o „cerere de clasare în regim de urgență pentru Sinagoga Așkenază aflată pe strada C.A.Rosetti, nr. 2, din Constanța”.
„Prin prezenta vă solicităm să declanșați procedura de clasare a acesteia ca monument istoric în regim de urgență: Sinagoga Așkenază din Constanța nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.
Cel mai important argument pentru prezentul demers de clasare și reabilitare este acela al unei particularități de o valoare turistică și culturală probabil unică la nivel european: sinagoga completează panteonul religios peninsular. Constanța se poate mândri cu existența în zona sa veche a unui număr de opt monumente religioase aparținând unor culte diferite. Este vorba despre Catedrala Arhiepiscopală Sf. Apostol Petru și Pavel", Bazilica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova", Moscheea "Carol I", Biserica Bulgară "Sf. Nicolae", Geamia "Hunkiar", Biserica Greacă "Metamorfosis", Biserica Armenească "Sf. Maria", Sinagoga Așkenază. Aflate la o distanță care permite realizarea unui tur turistic pietonal, fiecare cu particularitățile sale arhitecturale și istorice, cele opt monumente s-ar putea constitui într-o excelentă carte de vizită pentru orice turist care poposește la malul mării chiar și pentru câteva ore, ele comprimând conviețuirea de veacuri și materializând-o pe înțelesul tuturor”, se arată în socilitarea Asociaţiei Verde Urban adresată Ministerului Culturii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii