Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demersurile pentru clasarea clădirii continuă. 90 de tone de gunoi, colectate din curtea Sinagogii din Constanța

ro

17 Jun, 2019 12:44 2449 Marime text
 
 
Fundația ABC a igienizat curtea Sinagogii Mari din Constanța. S-au extras și colectat alte 90 de tone de gunoi, comasat de-a lungul anilor pe toată lungimea construcției, între peretele exterior și clădirile invecinate. Cei 1000 de saci cu deşeuri au fost preluate şi transportate la groapa de gunoi de Polaris M Holding.
Între timp un alt ONG constănţean a formulat o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanța.
Verde Urban a transmis către Ministerul Culturii Și Identității Naționale cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța.
Prin președintele acesteia, Dumitru Caragheorghe, Asociaţia a adresat Ministerului Culturii și Identității Naționale o „cerere de clasare în regim de urgență pentru Sinagoga Așkenază aflată pe strada C.A.Rosetti, nr. 2, din Constanța”.
„Prin prezenta vă solicităm să declanșați procedura de clasare a acesteia ca monument istoric în regim de urgență: Sinagoga Așkenază din Constanța nu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice.
Cel mai important argument pentru prezentul demers de clasare și reabilitare este acela al unei particularități de o valoare turistică și culturală probabil unică la nivel european: sinagoga completează panteonul religios peninsular. Constanța se poate mândri cu existența în zona sa veche a unui număr de opt monumente religioase aparținând unor culte diferite. Este vorba despre Catedrala Arhiepiscopală Sf. Apostol Petru și Pavel", Bazilica Romano-Catolică "Sf. Anton de Padova", Moscheea "Carol I", Biserica Bulgară "Sf. Nicolae", Geamia "Hunkiar", Biserica Greacă "Metamorfosis", Biserica Armenească "Sf. Maria", Sinagoga Așkenază. Aflate la o distanță care permite realizarea unui tur turistic pietonal, fiecare cu particularitățile sale arhitecturale și istorice, cele opt monumente s-ar putea constitui într-o excelentă carte de vizită pentru orice turist care poposește la malul mării chiar și pentru câteva ore, ele comprimând conviețuirea de veacuri și materializând-o pe înțelesul tuturor”, se arată în socilitarea Asociaţiei Verde Urban adresată Ministerului Culturii. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii