Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știripesurse.ro Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore şi Roxana Nicoleta Bacu. Plângere penală împotriva unor judecători de la Curtea de Apel Constanţa

ro

03 Sep, 2015 19:30 3618 Marime text
 
Şeful ANRP, George Băeşu, împreună cu restul membrilor CNCI, vor depune la Parchetul instanţei supreme o plângere penală împotriva a patru judecători care ar fi dispus ilegal acordarea unor despăgubiri fiicei fostului şef al Serviciilor Secrete Mihail Moruzow, prejudiciind statul cu 1,2 milioane lei, informează stiripesurse.ro.

Plângerea este făcută împotriva judecătoarei Simona Gheorghe de la Tribunalul Tulcea, precum şi împotriva judecătorilor Marius Cristian Epure, Ecaterina Grigore şi Roxana Nicoleta Bacu de la Curtea de Apel Constanţa şi este adresată procurorului general Tiberiu Niţu.

Conform documentului, cei patru magistraţi ar fi săvârşit fapte ilegale şi abuzuri în procedura de acordare a unor despăgubiri în beneficiul Aurorei Florind Moruzow, fiica fostului şef al Serviciului Secret de Informaţii, Mihail Moruzov.
Potrivit unor surse judiciare, avocatul Aurorei Moruzow este Teodor Borisov, fost preşedinte al Tribunalului Tulcea şi avocatul primarului din Tulcea Constantin Hogea, acuzat de fapte de corupţie.

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) reclamă că asupra membrilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) însărcinaţi să rezolve acest dosar au fost făcute "presiuni", prin amenzi dispuse de Tribunalul Tulcea, în baza unor decizii ale instanţei care încălcau legile în vigoare în materie de despăgubiri. Judecătorii ar fi dispus astfel acordarea unor despăgubiri ilegale, care ar duce la prejudicierea statului cu aproximativ 1,2 milioane de lei.

Plângerea adresată procurorului general vine ca urmare a acestor presupuse ilegalităţi, în urma unor decizii definitive ale instanţei, considerate abuzive.

Conform acestei plângeri, înaintate Parchetului instanţei supreme de către conducerea ANRP, în septembrie 2009 Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a primit un dosar de despăgubire, emis de Primăria Tulcea, prin care aceasta a propus acordarea de măsuri reparatorii pentru un imobiil şi un teren în suprafaţă de un hectar în favoarea Aurorei Moruzow. Conform legii în vigoare, la acea dată, în iulie 2011, un evaluator privat, S.C. Natworld SRL, a transmis către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) un raport prin care imobilul a fost evaluat la suma de 3.445.804 de lei.

Potrivit plângerii, raportul nu a fost niciodată aprobat de CCSD, având în vedere că procedura de evaluare şi emitere a titlurilor de despăgubire a fost suspendată în perioada martie 2012 - iunie 2013, ultima şedinţă a CCSD desfăşurându-se în iunie 2011, cu o lună înaintea depunerii dosarului de evaluare. La data de 20 mai 2013 a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013, prin care s-a instituit o nouă procedură de soluţionare a dosarelor de despăgubire şi au fost abrogate dispoziţiile referitoare la evaluarea imobilelor potrivit standardelor internaţionale de evaluare. Astfel, rapoartele de evaluare întocmite, dar neaprobate de CCSD, nu mai puteau fi valorificate, potrivit legii. De altfel, Curtea Constituţională a României a stabilit aceste principii potrivit unei decizii din 2015.


De altfel, în această situaţie s-au aflat alte aproape 3.000 de dosare, însumând circa 3 miliarde de lei în despăgubiri. Potrivit plângerii, în niciun alt caz instanţele judecătoreşti nu au considerat că ar trebui plătite cu titlu de despăgubire sumele astfel stabilite în rapoarte de evaluare neaprobate, însă cei patru judecători au decis să-i acorde Aurorei Moruzow despăgubirile solicitate.

În plângere se mai menţionează că în urma unui proces în care ANRP a fost chemat în judecată de Moruzow, "prin nesocotirea dispoziţiilor legale şi în contradicţie cu realitatea, doamna judecător Simona Gheorghe a stabilit prin sentinţa civilă nr. 1728/30.09.2014 că dosarul de despăgubiri a fost aprobat de C.C.S.D. şi a obligat C.N.C.I. să emită titlu de despăgubire şi titlu de plată. În situaţia unui dosar aprobat se impune plata sumei stabilite prin raportul de evaluare (...), iar în speţa de faţă valoarea este de 3.445.804 lei".

"Deşi era exclusă cu desăvârşire ipoteza că acest dosar să fi fost aprobat, doamna judecător Simona Gheorghe, prin Sentinţa civilă nr. 1728/30.09.2014 a Tribunalului Tulcea, a obligat CNCI şi ANRP să emită titlu de despăgubire, respectiv titlu de plată", se mai arată în plângerea.

ANRP şi CNCI au pierdut procesul şi în recurs, iar Aurora Moruzow a solicitat în instanţă aplicarea unor penalităţi de 1000 lei pe zi de întârziere atât preşedintelui CNCI, cât şi preşedintelui ANRP.

Ca reacţie la dosare, ANRP a decis emiterea unei Decizii de compensare pentru Aurora Moruzow, în valoare de 2.233.850 de lei, sumă stabilită prin aplicarea unei grile notariale stabilite în noua lege privind despăgubirile. Legea prevedea însă ca astfel de despăgubiri să intre în plată abia din 2017 în cazuri precum cele ale Aurorei Moruzow. Mai mult, ulterior, Tribunalul Tulcea a dispus amendarea preşedintelui Comisiei cu câte 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în executarea deciziilor instanţei, fapte catalogate de cei care au depus plângerea ca fiind modalităţi de "presiune". În plus, s-a stabilit de către Tribunal şi penalităţi de 100 lei pe zi de întârziere.


"Membri C.N.C.I. au apreciat că emiterea unui titlu de despăgubire pentru suma de 3.445.804 lei ar conduce la prejudicierea bugetului statului, în condiţiile în care în speţa de faţă nu există un dosar aprobat", se arată în plângere.

Membrii CNCI notează că există "o importantă reţinere de a emite titlul de despăgubire", având în vedere dispoziţiile legale. "Dată fiind insistenţa doamnei judecător Simona Gheorghe în a aprecia că dosarul de despăgubiri al doamnei Moruzow a fost aprobat de C.C.S.D. şi că C.N.C.I. trebuie să emită titlu de despăgubire, s-a creat premisa prejudicierii statului cu suma de 1.211.954 lei, reprezentând diferenţa dintre suma stabilită prin raportul de evaluare (neaprobat de C.C.S.D.) şi suma stabilită prin aplicarea grilei notariale, conform Legii nr. 165/2013", se precizează în plângere.

"În condiţiile în care există indicii concrete că hotărârea pronunţată este vădit netemeinică, vă rugăm, domnule procuror general, să luaţi toate măsurile legale pentru urgentarea verificării aspectelor semnalate şi constatarea eventualelor fapte de natură penală săvârşite în procesul de stabilire a despăgubirilor care conduc la prejudicierea statului român cu suma de 1.211.954 lei", se arată în finalul plângerii.


Integral pe stiripesurse.ro


Sursa: stiripesurse.ro

UPDATE - 4.09.2015

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii