Despre gazoductul BRUA la Baku. Când va fi gata. Traseul gazoductului în județul Constanța
Despre gazoductul BRUA la Baku. Când va fi gata. Traseul gazoductului în județul Constanța
13 Mar, 2021 02:14
ZIUA de Constanta
4317
Marime text
- Recent a avut loc, la Baku, în Republica Azerbaidjan, cea de-a șasea reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze.
La acest moment, proiectul se află în fază înaintată de implementare, înregistrând progrese în proporție de 92%, fiind așteptată finalizarea acestuia până la sfârșitul anului 2020.
Delegația României a fost condusă de Niculae Havrileț, secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, incluzând și reprezentanți ai companiilor energetice naționale TRANSGAZ S.A și ROMGAZ S.A.
În intervenția sa din marja reuniunii, Havrileț a reiterat sprijinul României pentru dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze și interesul țării noastre de a se implica în etapele de extindere a proiectului, având în vedere potențialul infrastructurii de transport oferit de Interconectorul de gaze dintre România și Bulgaria și gazoductul BRUA, care pot contribui semnificativ la consolidarea rolului Coridorului Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală.
Totodată, acesta a subliniat că rezervele importante ale Mării Negre, împreună cu cele din zona Mării Caspice și din Bazinul Mediteranei de Est, au un rol semnificativ în consolidarea securității energetice regionale și europene.
În marja reuniunii, delegația României a avut o serie de întrevederi bilaterale de substanță cu domnul Parviz Shahbazov, ministrul azer al energiei, și cu conducerea companiei azere SOCAR, pentru identificarea oportunităților de cooperare în proiecte de interes comun pentru cele două țări.
De asemenea, au avut loc întrevederi bilaterale și cu delegația SUA, Bulgariei și Greciei, care au oferit prilejul unor schimburi de opinii privind provocările energetice regionale actuale.
Despre gazoductul BRUA
Traseul proiectului urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu.
Pe teritoriul județului Constanța, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Tuzla, Costinești, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin,Peștera, Rasova.
Pe teritoriul județului Călărași, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Borcea, Jegălia, Perișoru, Dragalina, Ștefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiștea, Independența, Alexandru Odobescu, Ciocănești, Dorobanțu, Ulmu, Lupșanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăț.
Pe teritoriul județului Giurgiu, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoenești, Schitu, Iepurești, Ghimpați, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucșani.
Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiții:
- Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Amzacea cu lungimea totală de 308,3 km, compusă din două tronsoane:
# Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul 1200 mm;
# Tronson Amzacea – Podișor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm;
- Stație de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Național de Transport în zona Vlașin;
- Interconectare cu Stația de Comprimare Gaze Podișor.
De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de stații de robinete de secționare, precum și 10 stații de protecție catodică situate în cadrul stațiilor de robinete de secționare.
Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii