Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:44 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Dezbatere la Constanța. Elevii își prezintă soluțiile creative de revitalizare a Cazinoului din Constanța (galerie foto)

ro

11 Dec, 2018 15:24 1928 Marime text
Pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin" are loc în această după amiază dezbaterea „Cazinoul Invizibil • Heritage Talks”.

În cadrul evenimentului tinerii propun soluții creative de revitalizare a Cazinoului din Constanța, pe care le confruntă cu profesioniștii Smaranda Baciu (arhitectul), George Dusu (antreprenorul), Daniel Citirigă (profesorul), dar și Mihai Manole, elev în clasa XI de la Colegiul de Arte Regina Maria din Constanța, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor. Din partea primăriei la eveniment participă Adriana Deoanca. Evenimentul este moderat de Anca-Raluca Majaru, arhitect și membru fondator al Asociației ARCHÉ.
 
Dezbaterea „Cazinoul Invizibil • Heritage Talks” va extrage concluziile atelierelor din 10 - 11 decembrie, în cadrul cărora liceenii își vor folosi creativitatea pentru a imagina viitorul Cazinoului.

La eveniment participă elevi de la Liceul Traian, Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu Constanța, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, Colegiul Tehnic de Marină Constanța și Liceul cu program sportiv Constanța. Aceștia au participat 2 zile la paneluri, iar astăzi își vor prezenta soluțiile privind reabilitarea cazinoului. 

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean al Elevilor din Constanța, Asociația Arche, Centrul Cultural Theodor Burada, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin", cu susținerea Primăriei Municipiului Constanța. 

Se pare ca Jean Constantin ar fi locuit o perioadă în Cazino, după cum afirmă Anca Raluca Majaru, moderatorul întâlnirii, de profesie arhiect. 
Partener al proiectului a fost și Universitatea Ovidius unde s-au desfășurat atelierele. 

„Cazinoul invizibil” este un program de revitalizare prin artă și tehnologie a Cazinoului din Constanța și este inițiat de Asociația ARCHÉ | www.arche.ro, organizație care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural. 


UPDATE. 1

Timp de trei zile, elevii au dezbătut asupra următoarelor întrebări: 

1.  Patrimoniul este ceva vechi, prăfuit?
2. Dacă ar fi cazinoul spațiu magic ce superputeri vor putea primi în el, oamenii viitorului?
3. Cum pot ajuta noile tehnologii punerea în valoare a cazionului

La aceleași întrebări răspund acum și invitații. 

”Patrimoniul este trecut dar mai ales viitor”  a spus profesorul Daniel Citirigă. 

”Patrimoniul înseamnă moștenire. Nu doar clădirea în sine ci și oamenii care au călcat pe acolo” - a menționat Adriana Deoanca. 

George Dușu, un tânăr antreprenor a precizat că „patrimoniul este tot ce se creează și se transmite mai departe“. 


Smaranda Baciu-arhitect a declarat că la nivel comunitar, patrimoniul trebuie tratat și sub aspect financiar, iar monumentul trebuie să aducă bani și să se autosusțină. 

”Patrimoniul e vechi, dar nu e rău să fii vechi. Este o moștenire culturală. Coarda care ne leagă și ne dă repere. Aș vrea ca patrimoniul să fie viu. Mi se pare incredibil la nivelul de tehnologie existent că nu suntem în stare să infuzăm tehnologiile obiectelor de patrimoniu. Conservarea este o chestiune intermediară. Conservarea trebuie sa ajute pentru a transmite patrimoniul celor din viitor. Mi-ar plăcea ca atunci când întru în Cazino să mă întorc în 1920 la un bal” - a declarat Smaranda Baciu. 

La rândul său, Daniel Citirigă a precizat că dacă ar avea superputeri și-ar dori să renoveze cazinoul într-o secundă. 

”Dacă am vedea schelele pe Cazino ar fi o sărbătoare locală” - a mai adăugat Daniel Citirigă. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii