Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 20 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvăluirile "Luluţei" Şefa DNA – Dosarul EADS generează mobilizări internaţionale şi o anchetă de amploare a DNA

ro

17 May, 2015 11:05 2250 Marime text
 
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la Pro TV, în urmă cu câteva minute, că îi este greu să spună că politicienii sprijină lupta anticorupţie, în condiţiile în care procurorii se trezesc la două-trei săptămâni cu tentative de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală. Ea spune însă că sunt şi politicieni care sprijină lupta anticorupţie, dar “având în vedere votul pe ridicarea imunităţilor, nu pot să spun că se spijină întotdeauna lupta anticorupţie." Kovesi este de părere că tentativele de modificare a Codului Penal reprezintă încerări de liminare a atribuţiilor procurorilor: "Anchetele au produs o oarecare panică în rândul clasei politice. Am văzut câteva propuneri de modificare extrem de ciudate şi de largi. De exemplu, o persoană care are o boală incurabilă poate să nu execute pedeapsa. Nu se defineşte ce e o boală incurabilă. Dacă luăm termenul din dicţionar, o boală incurabilă este o boală care nu se vindecă. Ai o alergie, poţi să furi cât vrei, că nu te mai duci la puşcărie". Ei nu i se pare normal că un simplu cetăţean poate fi reţinut pentru fapte de corupţie, iar un politician nu.
          Procurorul şef al DNA a declarat că “mega-dosarul EADS, care anunţă de câteva luni un cutremur pe scena politică, generează mobilizări internaţionale şi o anchetă de amploare a DNA”. Ea infirmă zvonurile conform cărora afacerea EADS va fi îngropată în sertarele anchetatorilor, deoarece în anchetă sunt implicate mai multe state, iar la Bucureşti s-au făcut deja multe audieri în dosar: "Avem cereri de asistenţă judiciară internaţională. Nu e doar un act material. Vorbim de fapte săvârşite pe o perioadă de şapte-op ani. Avem foarte multe acte de verificat. Nu este un dosar de soluţionat în trei luni. Implică foarte mult persoane, fapte, documente. Nu pot să menţionez statele cu care colaborăm, din motive de confidenţialitate. Acordăm asistenţă tuturor statelor care ne solicită acest lucru".
Deşi în 2016 i se termină mandatul, Kovesi spune că încă nu s-a gândit ce va face. Ştie sigur, însă că nu va candida pentru nicio funcţie publică sau politică.
            Mii de români au telefoanele ascultate de SRI. Aceste interceptări se transformă de multe ori în probe în dosarele de la DNA. Kovesi spune că uneori, SRI e cel care sesizează DNA, însă de cel mai multe ori procurorii sunt cei care solicită, în baza unei decizii judecătoreşti, să se facă interceptări: "De obicei, procurorii, când deschid o investigaţie, pot să ceară serviciilor să ne furnizeze date şi informaţii privind eventuale activităţi infracţionale sau anumite elemente legate de persoană pe care o cercetăm, aşa cum şi serviciile au obligaţia prevăzută în lege – şi care poate să atragă răspunderea, dacă nu se respectă – de a ne informa atunci când intră în posesia unor date sau informaţii privind fapte de corupţie. (...) Noi obţinem autorizaţii de interceptare de la judecători doar în dosarele penale pe care le instrumentăm. Serviciile de informaţii pot obţine autorizaţii pe mandate de siguranţă pentru persoane care, spre exemplu, pot să nu fie implicate într-un dosar penal. La finalul fiecare investigaţii, persoanelor pe care DNA le interceptează li se comunică întotdeauna acest lucru. Niciodată nu înregistrăm o persoană fără a avea autorizaţie de la judecător sau fără a respectă dispoziţiile legale". Şefa DNA dezvăluie că Direcţia are propriul birou tehnic prin care se pot face interceptări. De conexiunea cu operatorii se ocupă însă tot SRI. Cât despre conţinutul conversaţiilor interceptate, acesta intră în posesia SRI doar dacă dosarele au la bază sesizări ale Serviciului. Tot Kovesi a declarat că doar 5% dintre dosarele de la DNA sunt deschise în baza unor sesizări ale SRI.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii