Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DGA, comunicat important cu privire la un profesor condamnat la Constanța

ro

15 Apr, 2016 16:42 2609 Marime text
 
Curtea de Apel Constanța a menținut miercuri, 13 aprilie, sentința Tribunalului Tulcea de condamnare a lui Tîrlogeanu Ovidiu Marius la pedeapsa de 5 ani și 8 luni de închisoare cu executare și 2 ani interzicerea unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită și luare de mită, în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie – iulie şi august – septembrie, desfăşurat în municipiul Tulcea. Totodată, a fost dispusă plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare către stat, potrivit unui comunicat transmis de DGA.
 
Hotărârea este definitivă.
 
În fapt, din probatoriul administrat în cauză, s-a stabilit că în perioada mai – septembrie 2014, pe parcursul desfășurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014, inculpatul, care avea calitatea de profesor în învățământul liceal, împreună cu alte cadre didactice, prin mijloace frauduloase, a supraevaluat lucrările la disciplinele de examen în scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi. Astfel, prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.
 
Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând sau primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.
 
În anul 2015, DGA a realizat studiul Aspectele relevante privind corupţia la nivelul sistemului educaţional românesc, care a încercat să ofere o analiză critică a vulnerabilităţilor existente la nivelul sistemului, respectiv a eficienţei  măsurilor de prevenire implementate. Deoarece activitatea de evaluare prilejuită de examenul de bacalaureat reprezenta una dintre activităţile cele mai vulnerabile la corupţie, în cadrul studiului a fost recomandată corectarea lucrărilor de bacalaureat, de către comisii din alte judeţe decât cele unde s-a desfăşurat examinarea. În anul 2015, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a decis implementarea acestei recomandări, având ca rezultat reducerea substanţială a riscurilor de corupţie din cadrul probei de bacalaureat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii