Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Director Raiffeisen "Romania are nevoie de un plan de salvare de zece miliarde euro"

ro

11 Dec, 2008 17:39 661 Marime text

Potrivit agenţiei HotNews.ro care citează agenţia NewsIn, directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic a spus ieri, la Viena că, România are nevoie de un pachet de măsuri pentru susţinerea economiei de cel mult zece miliarde de euro, din care cinci miliarde de euro pentru stabilizarea sistemului bancar, iar restul pentru sprijinirea economiei reale. În opinia lui Stepic, sprijinul acordat băncilor trebuie să constea în garanţii pentru tranzacţiile interbancare, astfel încat creditarea să nu se blocheze.

"Probabil un pachet de zece milarde de euro ar fi arhisuficient pentru a stabiliza sistemul bancar din Romania şi a-l determina să işi reia activitatea în mod normal. Cinci miliarde de euro ar fi mai mult decât suficient pentru sistemul bancar, iar restul pentru economia reală", a declarat Herbert Stepic. Conform agenţiei HotNews, el a menţionat că, dacă aceşti bani nu vor putea fi scoşi din rezervele valutare, Uniunea Europeană (UE) va face tot posibilul să sprijine o nouă membră, dar va avea nevoie de tot sprijinul din partea noului guvern.

Potrivit sursei citate, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank Romania a menţionat că banca nu cere bani de la stat, respectiv de la contribuabili, ci ar prefera să işi poată utiliza proprii bani, care ar rezulta dintr-o nouă diminuare a rezervelor minime obligatorii de către banca centrală. Această măsură ar trebui să ridice şi lichiditatea din piaţa, susţine van Groningen. "Ne aşteptăm la noi scăderi ale ratei rezervelor minime obligatorii dar numai la lei, nu şi la valută", a mai spus van Groningen, adaugând că, dacă va fi stimulată şi piaţa titlurilor de stat, băncile vor putea folosi aceste titluri drept garanţii pentru a accesa facilitatea de credit (lombard) de la banca centrală. Conform aceleiaşi surse, vicepreşedintele Raiffeisen Bank Romania, James Stewart, responsabil de trezorerie şi piaţa de capital a adăugat că poate fi luată în calcul şi o măsură de ţintire directă a băncilor cu probleme, spre deosebire de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, care ar avea efect asupra întregii pieţe bancare.

Alte măsuri care ar trebui luate pentru susţinerea economiei sunt reducerea deficitului de cont curent cauzat de creşterea prea rapidă a cererii de consum din ultimii ani, a mai precizat Herbert Stepic, însa acesta a mai adăugat că reducerea cererii va fi "ajutată" de lipsa finanţărilor actuale. Alte probleme stringente sunt şi reducerea deficitului bugetar pentru că "nu e loc de relaxare fiscală şi creşteri salariale" şi mai ales creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, care ar ajuta Romania să facă faţă crizei economice. De asemenea Steptic a atras atenţia că "Romania va avea nevoie de aceste fonduri mai ales la anul".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii