Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:15 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Casei de Cultura din Navodari, Victoria Botas „Arta inseamna multa munca si succes garantat!”

ro

09 May, 2011 01:19 3411 Marime text

dora_2_.jpgVictoria Botas, directorul Casei de Cultura din Navodari este persoana publica din anul 1989, atunci cand a preluat conducerea institutiei. De atunci si pana in prezent a derulat mii de proiecte la care i-au fost alaturi parintii, pe de-a parte si copiii si tinerii talentati, de cealalta parte. Pentru domnia sa, fiecare competitie este o provocare, iar multe dintre cele la care a participat s-au constituit in succese profesionale, cum putini ajung sa traiasca si le simt doar cei care iubesc acest domeniu. A invatat in toti acesti ani ce inseamna sa transmiti mesaje prin versurile melodiilor castigatoare la competitii de renume, dar si prin picturile micilor artisti ce au ales sa calce pragul cercurilor de specialitate deschise la Casa de Cultura din Navodari. Din pacate, in plan personal, viata nu i-a oferit propriul copil, insa se mandreste cu miile ce i-au strans mana - drept multumire a ajutorului acordat la un moment dat. Si nu se da batuta! Continua sa promoveze la fiecare inceput de septembrie proiecte ambitioase pentru un oras nu foarte mare, asa cum e Navodariul. Chiar si asa, la ultima competitie internationala, Corul "Armonia", promovat de Victoria Botas a obtinut marele premiul al unui festival renumit din Europa, Corul devenind mandria intregii tari. Despre ce inseamna fiecare provocare a acestei lumi artistice, dar si despre sacrificiile facute de-a lungul vremii, directorul Casei de Cultura din Navodari a ales sa vorbeasca pentru „Gazeta" de Navodari. Iata ce a iesit:

Reporter: De cand sunteti directorul Casei de Cultura Navodari?

Victoria Botas: Sunt directorul Casei de Cultura din Navodari din anul 1989. Am inceput doar cu biblioteca si cu cateva cercuri in care lucram atunci... Am avut un cerc de desen, un cerc de engleza si un ansamblu de dansuri populare. Cu timpul, ne-am mutat in noua Casa de Cultura, care are o sala de spectacole cu o capacitate de 309 locuri si atunci spatiul fiind mai mare am decis sa mai adaugam la cercurile pe care le aveam, altele. Am promovat si sustinut un cerc de pian, un cerc de pictura si unul de ecologie. De asemenea, biblioteca a fost marita si acum detinem cateva mii de volume de care suntem mandri.

Reporter: Sunt interesati tinerii si copiii din Navodari sa vina sa se pregateasca aici?

Victoria Botas: Da, sunt foarte interesati, iar numarul lor creste de la o luna la alta. Nu pot decat sa ma bucur ca, promovand cultura de atatia ani in orasul Navodari, copiii si tinerii sunt interesati sa dezvolte o cariera in domeniul artei. Spre exemplu, la biblioteca avem aproximativ 2.000 de citirori activi, ei fiind aproape 3.500. La fiecare trei luni facem o statistica pe care o trimitem Bibliotecii Judetene, centrul de metodologie ramanand acelasi. Plus ca, la fiecare actiune pe care am desfasurat-o, am primit sprijinul primarului Nicolae Matei si al Consiliului Local. Ne-am ajutat cu fonduri in vederea sustinerii programelor noastre si acesta este un pas important in promovarea activitatilor cultural - artistice de la Navodari, atat in plan local, judetean, cat si in plan national si international.

Reporter: Cat de important este sprijinul primarului si al Consiliului Local?

Victoria Botas: In primul rand, trebuie sa va spun ca fara ajutorul primarului si al administratiei pe care o conduce multe dintre proiectele si actiunile noastre nu aveam finantare si, astfel, nu reuseam sa le ducem la finalizare s nici nu aveam rezultatele de acum. Cred ca acesta este esentialul in tot ce facem noi, sustinerea financiara! La aceasta sustinere, adaug si implicarea noastra in proiecte ambitioase, spre exemplu biblioteca noastra a castigat, printre altele, si programul Biblionet si am dotat biblioteca si cu 10 calculatoare; Programul este un sprijin real pentru copiii care nu au un calculator acasa si doresc sa studieze si care au acces la informatie, prin sprijinul financiar al primarului si al Consiliului Local. Programul bibliotecii este de la 8.00 - 20.00, in fiecare zi de luni pana vineri, iar sambata de la 8.00-12.00.

Reporter: Cum va sprijină scoala in toate aceste activitati pe care le derulati?

Victoria Botas: Colaborarea cu institutiile de invatamant este esentiala si ne bucuram de o buna colaborare si o buna comunicare cu toate cele trei institutii de invatamant din oras, dar si cu liceul Lazar Edeleanu. Cu ajutorul lor, promovam proiectele noastre. Plus ca, la fiecare inceput de septembrie, mergem in scoli si promovam proiectele si actiunile noastre de viitor. De fiecare data, elevii au aratat interes pentru actiunile noastre si asta nu poate decat sa ne bucure. Asta inseamna ca activitatile culturale se afla printre planurile de viitor ale parintilor, copiilor si tinerilor din orasul Navodari.

Reporter: Cum promovati actiunile pe care le derulati?

Victoria Botas: Casa de Cultura imparte pliante informative tuturor celor ce studiaza in institutiile noastre de invatamant si rezultatele muncii n-au fost niciodata in zadar. Este mare lucru ca si scolile sprijina aceste programe si ii indruma pe copii sa se inscrie in programele derulate de noi. La fel de mult le multumim si parintilor, deoarece sunt primii care ii sprijina sa urmeze o cariera in acest domeniu.

Reporter: Va rog sa faceti o comparatie intre perioada cand cautam informatia si gaseam cu greu ce aveam nevoie si perioada actuala, cand ave atatea mijloace de comunicare si informare!

Victoria Botas: Cei care vor sa invete, vin si isi imbogatesc vocabularul. Ei fac echipe si, unii chiar daca au acasa mijloace de informare, fac grupuri si vin la biblioteca. Imprumuta carti pentru doua saptamani, carti pe care ori nu le au acasa, ori le sunt necesare in programa scolara. Vorbim si de un beneficiu economic, pe care biblioteca il ofera familiei; noi venim in sprijinul lor si le oferim tot ce au nevoie! Scolile au si ele biblioteci, insa necesarul de carte nu e atat de dezvoltat, institutiile de invatamant nu primesc fonduri pentru acest capitol si este de inteles.

Reporter: Ce programe derulati in aceasta perioada?

Victoria Botas: In luna mai a acestui an am derulat serbarea campeneasca, la care au participat sute de navodareni si acum pregatim petrecerea copiilor, 1 Iunie. La aceasta activitate vor participa toate institutiile de invatamant. Vorbim de un program sportiv - multi copii practica tot mai putin sport - un campionat intre scolile noastre, cu scolile din comunele Corbu si Sacele. De toata logistica ne vom acupa noi! Sa simta ca sunt sarbatoriti si de aceasta data administratia ne va ajuta.

Reporter: Va puteti lauda si cu marele premiul al unui renumit concurs international, San Remo, premiul castigat de Corul „Armonia", al Casei de Cultura din Navodari... Ce ne puteti spune?

Victoria Botas: Asa este! Premiul castigat de Corul „Armonia", ne onoreaza, dar in acelasi timp ne obliga sa fim profesionisti la orice competitie vom participa de acum inainte. Si as putea anunta ca pregatim competitii in Bulgaria si Olanda si vom oferi multe alte surpize placute celor care ne sunt alaturi.

Reporter: Fara indoiala ca munciti foarte mult! Ce ne puteti spune despre viata personala?

Victoria Botas: Din păcate, nu am copii, insa am incercat in toti anii astia am incercat sa fac din toti copiii si tinerii cu care am lucrat - copiii mei! In schimb, ma pot mandri cu prieteni adevarati si oameni care ma respecta pentru ceea ce am facut in cultura orasului Navodari, dar si pentru perseverenta de care am dat dovada in toti acesti ani.

Reporter: Ce mesaj transmiteti tuturor parintilor din oras?

Victoria Botas: Le doresc sanatate si le multumesc pentru ca isi incurajaza copiii sa vina la cercurile deschise de Casa de Cultura din Navodari.

Reporter: Si copiilor si tinerilor din Navodari?

Victoria Botas: Le doresc succes celor care activeaza deja intr-un cerc din cele deschise de Casa de Cultura Navodari, iar celor care inca nu ne-au deschis usa pentru vreo activitate, le spun ca merita sa incerce. Arta inseamna multa munca si succes garantat si nu vor regreta niciodata sa incerce!

Sursa: Gazetadenavodari.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii