Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:29 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discuţii cu primarii din judeţ Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic se află la Constanţa

ro

14 Apr, 2016 13:00 1973 Marime text
 
Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, şi secretarul de stat Adrian Bădilă se află astăzi la Constanţa, unde a avut loc până acum o discuţie cu primarii din oraş pe tema „Guvernării deschise la nivelul autorităţilor publice locale”. Alături de primari, ministrul a discutat cu aceştia şi despre alte teme decât cele legate de transparenţă.
 
„De două, trei săptămâni mergem mult mai mult în teritoriu, pentru că ne dorim să implementăm acest tip de guvernare altfel. Mi-a fost utilă discuţia cu colegii primari care, referindu-se la problemele de transparenţă. au cerut o comunicare mai strânsă cu reprezentanţii autorităţilor centrale. I-am informat pe domnii primari cu privire la memorandumul adoptat în guvern luna trecută privind transparenţă în instituţiile publice. Este vorba despre execuţia contracltelor de achiziţii, a cuantumului salarizării ş.a.m.d. I-am informat şi pe domnii primari că în acest cadru mai larg de a recâştiga încrederea cetăţeanului, să ni se alăture acestor eforturi. Am făcut apel la domniile lor să se alăture acestui efort general prin care dorim să recuperam un decalaj de încredere şi să facă dovadă internalizării unor princiipii de bună guveranare”, a ministrul Violeta Constantin.

„De asemenea am avut şi ocazia, având şi acest rol de verigă al deschiderii către a prelua cât mai multe semnale privind situaţiile de restituire a proprietăţilor, o problemă de devenită deja cronică. Am luat acest semnal cu toată seriozitatea şi pe lângă toate aspectele organizatorice şi nu numai. Am revenit la situatia salarizării din instituţiile publice şi am rugat colegii primari, ca atât direct, cât şi prin structurile asociative, să facă parte din consultările care vor fi reluate pe această tema. I-am rugat să fie activi şi în privinta strategiei privind funcţia publică, document care atinge şi o zonă care acum nu există şi care se referă la remuneraea muncii primarului”, a mai spus ministrul.

„În afară de aceste subiecte am informat-o pe doama ministru, în care am încredere că va duce mai departe mesajele noastre, şi referitor la situaţia de la Podul Agigea, restituirea de proprietăţi, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a completat prefectul Adrian Nicolaescu.
 
„De asemenea, i-am adus la cunoştinţă doamnei ministru problemele avute cu o serie de instituţii deconcentrate. De pildă, multe dintre acestea s-au mutat la Galaţi, ceea ce pentru mine, ca prefect, este un element de mare dificultate. Noi ne dorim de mult o listă a serviciilor deconcentrate. Vrem să ştim exact cu cine lucrăm direct”, a mai spus Adrian Nicolaescu.
 
Prefectul a făcut precizări legate atât de Spitalul de Urgenţă, cât şi despre construirea unui Spital Regional „Am iniţiat demersurile către Ministrul Sănătăţii şi către viceprimarul Dîncu să sprijine urgentarea aprobării documentaţiei pentru spitalul regional. Mi s-a spus că s-au reluat demersurile pentru spitalul regional”, a spus acesta.
 
„Ministrul Sănătăţii va trimite un control la Spitalul Judeţean, referitor la problema serviciului de radioterapie de la Constanţa. Sperăm să se găsească soluţia pentru ca judeţul Constanţa să aibă acest serviciu de radioterapie”, potrivit acestuia.
 
În altă ordine de idei, prefectul a vorbit şi despre Podul de la Agigea. „Informaţia de ieri era că până pe 15 aprilie rămâne această restricţie, iar după Paşte se va comunica dacă podul intră sau nu în reparaţie, privind problema legată de finanţare. Ieri mi s-a dat informaţia că după sărbători ni se va spune dacă se reiau sau nu lucrările”, a precizat prefectul.


„Vreau să las în urmă, pe de o parte, o creştere a transparenţei, dincolo de ce prevede legea minimal, informaţiile de interes public să fie publicate transparent. Îmi doresc să văd un procent de 100 la sută prinvind publicatea informţiilor standardizat. Cu privire la palierul executiv, îmi doresc să ating un procent complet în legătură cu prevederile memorandumului. Un obiectiv mai larg este publicarea actelor normative înainte de a intra în şedinţa de guvern”, a exlicat ministrul Violeta Alexandru.
 
„Constanţa este în media judeţelor pe care le-am analizat şi faţă de alte judeţe, stă chiar foarte bine, cu o uşoară rămânere în urmă la deconcentrate. Noi ne îndreptăm acum spre acest nou set de lege. Am să merg personal la instituţiile cu sediul în Bucureşti, pentru a avea o discuţie în acest sens. Constanţa este în media nivelului de transparenţă şi mă refer la setul proactiv. Dar interesul nostru este să menţinem o legătură pentru că transparenţa şi consultarea publică să nu fie puse în anexe”, a completat Violeta Alexandru. 

A luat cuvântul şi secretarul de stat Adrian Bădilă. Acesta a precizat următoarele: „Ideea de monitorizare nu vrem să fie aceea cu conotaţie negativă. Zicem că am umanizat relaţia cu celelalte instituţii. Transparentizarea instituţiilor foloseşte factorului de decizie şi cetăţenilor. Zona de transparenţă se va regăsi în viitor şi pe agenda anticorupţie”, potrivit lui Adrian Bădilă.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii