Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:00 14 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Distracţie neimpozată pe litoral

ro

18 Aug, 2011 14:25 1247 Marime text

Într-o zi de weekend în care staţiunile de la mare sunt pline, circa patru milioane de euro scapă de fiscalizare, în condiţiile în care evaziunea din turismul românesc este aproximată la 40% din total, informează evz.ro.

În ultimele două weekenduri, gradul de ocupare a stucturilor de cazare din stațiunile de pe Marea Neagră a fost de aproape 100% Fie vreme bună, vreme proastă, deci încasări mai mari sau mai mici pentru operatorii din turism, sectorul rămâne în continuare unul din contributorii firavi la economia ţării, atât din cauza evaziunii, cât şi a dificultăţilor pe care le întâmpină operatorii. Evaziunea este una din marile probleme cu care se confruntă litoralul. Dacă veniturile jucătorilor mari din turism apar de regulă în bilanţuri, micii operatori îşi pot ascunde cu uşurinţă câştigurile. Circa 30-35% din structurile de cazare de pe litoral şi de la munte sunt campinguri, pensiuni sau apartamente, acestea având un potenţial evazionist ridicat.

Lucia Morariu, preşedintele agenţiei de turism Eximtur, spune că aproximativ 40% din veniturile de pe litoral sunt realizate la negru. Dacă luăm în calcul cei 210.000 de turişti care au fost la mare în România weekendul trecut, şi circa 50 de euro cheltuiţi de fiecare pe parcursul unei zile, rezultă că în cele două zile cifra de afaceri a operatorilor de la mare a fost de 21 de milioane de euro, adică 10,5 milioane pe zi. Prin urmare, zilnic, circa 4 milioane de euro scapă nefiscalizaţi. "Cred că cea mai bună soluţie pentru reducerea evaziunii ar fi introducerea impozitului forfetar", spune Morariu. Însă, pentru marii jucători, nu concurenţa neloială este marea problemă. Potrivit lui Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), marii operatori "au parte de foarte multe abuzuri, taxele locale sunt uriaşe şi multe şi, dacă nu le plăteşti, ţi se blochează conturile". Investitorul de origine libaneză deţine pe litoral mai multe hoteluri, terase, restaurante şi mai nou, o ministaţiune de patru stele în nordul staţiunii Mamaia. Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), spune, la rândul său, că în ultimul timp a crescut presiunea fiscală.

În ciuda blocajelor cu care se confruntă, hotelierii de la mare speră că vor avea un sezon mai bun ca în 2010, mai ales că nu au majorat tarifele.

Mohammad Murad spune că iunie şi iulie sunt luni în care litoralul este căutat de românii din ţară, "deci veniturile noastre au fost similare cu cele din 2010. În Italia, Spania, unde muncesc mulţi români, concediile se iau în august, când oamenii vin acasă şi îşi petrec vacanţa pe litoral. S-a resimţit şi la noi acest lucru". În opinia colegului lui Mohammad Murad, Daniel Vasilescu, preşedinte de onoare al FPTR, "în ultimele trei weekenduri, gradul de ocupare a fost de aproape 100% şi chiar şi în zilele lucrătoare din ultimele două săptămâni a fost de circa 70-80%".

Numărul de turişti a crescut faţă de anii trecuţi în special în urma fărâmiţării sejururilor. Turismul de weekend a înlocuit vacanţele de cinci-şase zile pe care românii obişnuiau să le petreacă pe litoral. Anul acesta, Vasilescu se aşteaptă la o creştere anuală cu 5-7% a veniturilor hotelierilor.

Citeşte mai mult pe www.evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii