Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:22 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Oficial despre reţinerea lui Ilie Florin Drăgan în dosarul cumnatului lui Victor Ponta

ro

20 Feb, 2015 11:50 2883 Marime text
În completarea comunicatelor nr. 298, 306, 308 din data de 17 februarie 2015 și 312 din 18 februarie 2015, referitoare la  suspiciuni de corupție legate de însușirea, nelegală, a unor importante sume de bani din fonduri europene în județul Prahova, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 21.25, până la data de 20.02.2015, ora 21.25, a inculpatului DRĂGAN ILIE FLORIN, director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de:
 
-   constituire a unui grup infracțional organizat, 
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei.  
   
În ordonanţa de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
 
       În perioada 2011- 2015, inculpatul Drăgan Ilie Florin, în calitate de director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., împreună cu inculpații Herțanu Iulian Cristian (foto), Ciorbă Vladimir-Răzvan și  Coman Mihail-Marian, a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:
- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și
- însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană
- sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat
       Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), Asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.
    Concret, probele administrate până în prezent au relevat faptul că, membrii grupului: 
- au deturnat din cadrul proiectului și au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54 % din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
- s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).
      Inculpatul Drăgan Ilie Florin s-a implicat personal în efectuarea de plăţi de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către  2 agenţi economici pe care îi controla în calitate de asociat şi administrator şi a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL şi a altor două firme controlate de grupul infracţional şi folosite în scopul arătat mai sus.
 
        De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 19.02.2015 până la data de 19.04.2015, a inculpatului MUNTEANU LIVIU, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
- aderarea la un grup infracțional organizat, 
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei, 
- evaziune fiscală.
 
      Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: 
a)  să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b)  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c)  să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar  și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea,
f)   să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
       Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii
      
        Inculpaților Drăgan Ilie Florin și Munteanu Liviu li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpatul Drăgan Ilie Florin să fie prezentat la data de 20 februarie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 
 
  Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii