Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Procurorul Valentin Cârstea, din Caraş Severin, cercetat pentru luare de mită de ... procurorii DNA

ro

24 Oct, 2014 13:47 2152 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe durata urmăririi penale față de inculpatul Valentin Cârstea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş – Severin, în cauză rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit, infracțiunile concurente de:
 
- două infracţiuni  de luare de mită, 
- fals intelectual, 
- trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale)
- complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale)
 
        În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:
 
 
La data de 05.02.2014, inculpatul Valentin Cârstea,  în calitate de cadru didactic (conferențiar) la Universitatea Europeană „Drăgan” din municipiul Lugoj,  a promovat o persoană, denunțător în cauză, la disciplina pe care o preda, fără ca denunțătorul, student la unitatea de învățământ menționată, să se prezinte efectiv în data şi locul susţinerii acestui examen. În același context, inculpatul a completat documentele de examinare cu nota opt acordată studentului, prin aceasta atestând falsa realitate că studentul s-ar fi prezentat la susţinerea examenului şi că, în urma verificării, ar fi constatat că nivelul cunoştinţelor acumulate de student la acea disciplină s-ar impune a fi apreciate cu nota 8.
Anterior, în cursul lunii august 2013, în urma unei înţelegeri  cu denunțătorul și apoi la data de  23 decembrie 2013,  inculpatul Cârstea Valentin s-a angajat faţă de denunţător că va desfăşura activităţi persuasive pe lângă alte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Europene „Drăgan” din Lugoj,  astfel încât să le determine să îl promoveze ilegal pe denunţător la toate examenele pe care acesta urma să le susţină de-a lungul anilor de studii, inculpatul având reprezentarea împrejurării că studentul nu intenţionează şi nici nu se va pregăti la disciplinele de studiu pentru ca, pe baza propriilor cunoştinţe dobândite, să poată promova acele examene. 
În schimbul demersurilor descrise mai sus, inculpatul Cârstea Valentin a primit de la denunţător  foloase materiale.
De asemenea, inculpatul Cârstea Valentin  a acceptat propunerea de remitere a unui laptop de către denunţător, în schimbul soluţionării favorabile a unei cauze penale aflate în instrumentarea magistratului. În final,  inculpatului Cârstea Valentin  i-a fost remis un televizor color, în valoare de 2969 lei, atât pentru promisiunea de a soluţiona favorabil un dosar penal, cât şi în completarea foloaselor deja remise în lunile august şi decembrie 2013, în legătură cu promovarea, de către denunţător, în mod fraudulos, a tuturor examenelor din anul I.
În sarcina inculpatului  Cârstea Valentin  s-a reţinut şi infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată, constând în mijlocirea  contactului între denunţător şi un avocat, cadru didactic la aceeaşi instituţie de învăţământ, în scopul ca acesta din urmă, exercitându-şi fraudulos atribuţiunile de titular de catedră, să îl promoveze pe denunţător la examenele susţinute în datele de 12.03.2014 şi 16.10.2014, ocazii cu care denunţătorul i-a şi remis avocatului foloase (o sticlă cu wisky şi un set constând într-o sticlă de cristal pentru băuturi şi şase pahare din cristal).
 
La data de 23 octombrie 2014, inculpatul Cârstea Valentin a mai primit de la acelaşi denunţător bunuri în valoare de 4374 lei. 
 
Contravaloarea totală a obiectelor remise inculpatului în perioada august 2013 – octombrie 2014, în scopurile mai sus arătate, a fost de aproximativ 9.000 lei ( aparate electrocasnice, electronice și produse alimentare). 
 
Inculpatului CÂRSTEA VALENTIN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Cârstea Valentin trebuie să respecte următoarele obligaţii:
- să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara  ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara cu privire la schimbarea locuinţei;
- să se prezinte la Poliţia municipiului Reşiţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
- să nu se apropie de anumite persoane şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale;
- să nu exercite profesia de procuror şi nici cea de cadru didactic, în exercitarea cărora a săvârşit faptele;
- să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;
 
Inculpatului Cârstea Valentin i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
       Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii