Doar 21,6 % din exploataţiile agricole individuale au avut o dimensiune economică europeană
Doar 21,6 % din exploataţiile agricole individuale au avut o dimensiune economică europeanăDin totalul de aproximativ patru milioane de exploataţii agricole individuale existente în România, peste 21% ating pragul de unitate economică de dimensiune europeană. Potrivit datelor publicate astăzi de către Institutul Naţional de Statistică, aceasta reprezintă echivalentul a 1.200 de euro. Prin comparaţie, ponderea exploataţiilor agricole de cel puţin 1 ESU în România este semnificativ mai mică comparativ cu celelalte state membre ale UE. Astfel, în Slovenia, 81,6% din exploataţiile agricole ating pragul de unitate economică de dimensiune europeană (ESU), în Republica Cehă - 65,8%, Estonia - 54,6%, Polonia - 47,2% şi Lituania - 37%.
Exploataţiile agricole individuale de cel puăţin 1 ESU din România utilizează 54,6% din suprafaţa agricolă a acestora, în comparaţie cu Republica Cehă - 99,2%, Slovenia - 94,4%, Estonia - 93,5%, Polonia - 89,5% şi Lituania - 80,6%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, din cele aproximativ patru milioane de exploataţii agricole individuale, peste trei molioane utilizează în jur de 50% din producţie, pentru consumul propriu.
Unitatea economică de dimensiune europeană ESU (European Size Unit) este denumirea generică dată dimensiunii economice a exploataţiei agricole şi este determinată ca sumă a rezultatului înmulţirilor dintre marjele brute standard, calculate pe tip de suprafaţă agricolă şi specie de animal, şi suprafeţele cultivate sau efectivele de animale. Unitatea economică de dimensiune europeană reprezintă potenţialul economic al unei exploataţii agricole, iar potrivit reglementărilor europene, 1 ESU este echivalentul a 1200 de euro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp