Două persoane au murit la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală. Ce a cauzat decesul
Două persoane au murit la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală. Ce a cauzat decesulEa a spus că în urmă cu o săptămână a fost anunţată că există două cazuri de infecţii cu acinetobacter şi a solicitat sprijinul DSP.
"În urmă cu o săptămână, un epidemiolog m-a anunţat că avem două cazuri de infecţii cu acinetobacter multirezistent (care rezistă la antibiotic). În acel moment, am solicitat să vină DSP, după ce am vorbit cu colegii mei. Să vină DSP în Institut ca să ne consilieze pentru activităţi de suport, conform legislaţiei Ordinul 101. În momentul în care a început ancheta s-a adeverit, am mai primit confirmarea pentru încă o pacientă care era cu infecţie cu acinetobacter. În Institutul 'Marius Nasta' se poate pune diagnosticul cu acinetobacter doar la nivelul de specia fără subtipare. Luni dimineaţă am recoltat probe pentru toţi pacienţii din Terapie, indiferent dacă erau simptomatici sau nu, le-am trimis la Institutul 'Cantacuzino'. Probele sunt la 'Cantacuzino' şi acolo se lucrează nu doar cultura, ci se face stenotipare. (...) Infecţiile respiratorii, bronhopneumoniile şi pneumoniile pot fi bacteriene, declanşate şi întreţinute de germeni agresivi, dar în acest moment pe noi ne interesează să stabilim dacă este vorba despre o infecţie cu transmitere nosocomială, secundară asistenţei medicale. De aceea, am solicitat prezenţa DSP, pentru că este o măsură obligatorie pe care trebuie să o facă o unitate sanitară atunci când există suspiciuni", a explicat managerul spitalului.
Potrivit acesteia, prima persoană a murit la începutul săptămânii, iar cea de-a doua joi. Managerul a spus că în total sunt patru cazuri de infecţie cu acinetobacter.
"În ultima săptămână, din pacienţii care au intrat în anchetă au decedat două persoane cu acinetobacter. Nu ştiu dacă există legătură între cazuri sau nu. Din cele trei persoane confirmate iniţial o persoană este infectată şi trăieşte încă asistată. S-a mai confirmat încă o femeie în această săptămână. În total patru cazuri. (...) O persoană a decedat ieri şi alta la începutul săptămânii", a arătat Mahler.
Ea a anunţat că nu se mai fac internări în Secţia de Terapie Intensivă.
Beatrice Mahler a susţinut că nosocomialitatea se poate declara peste o săptămână, după ce ies rezultatele de la analize.
"Nosocomialitatea se va putea declara peste o săptămână când vom avea rezultatul. Vom vedea dacă există legătură între cazuri, dacă nu există legătură între cazuri", a adăugat ea.
Alte măsuri luate de unitatea medicală în acest context sunt: accesul la pacienţii din saloanele infectate se face cu echipamentul de protecţie; dezinfecţia corectă a suprafeţelor; revizuirea şi instructajul personalului pentru aplicarea corectă a dezinfecţiei şi a procedurilor de lucru cu pacienţii care au infecţii; spălatul corect pe mâini.
AGERPRES
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp