Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:26 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dovada incapacității Guvernului Taie din investiții și dă la aparatul administrativ

ro

30 Jan, 2015 15:53 1752 Marime text
Execuţia bugetului pentru 2014, publicată vineri de Ministerul de Finanţe, arată că guvernul a cheltuit în 2014 pentru investiţii, atât din surse interne, cât şi externe, doar 32,4 miliarde lei, deşi prin buget programase 40 miliarde lei, scrie capital.ro.
 
Rezultatul bugetar este în contradicţie cu obiectivul guvernului pentru 2014. “Bugetul anului 2014 este un buget bazat pe investiţii”, anunţa guvernul Ponta în urmă cu un an. Datele publicate, acum, de Finanţe dovedesc că acest oiectiv a fost ratat.  Blocarea proiectelor de drumuri şi autostrăzi şi, implicit, absorbţia foarte slabă a fondurilor europene, în special pentru transporturi, se oglindesc în execuţia bugetului.
 
În ultimele două luni, suma cheltuită pentru investiţii a crescut, totuşi, spectaculos: de la 20,3 miliarde lei, la sfârşitul lunii octombrie, la 32,4 miliarde lei la sfârşitul lunii decembrie. Una dintre explicaţii ar putea că multe plăţi se aglomerează la final de an, aşa cum arată şi execuţiile bugetare din anii trecuţi.
 
Nerealizarea planului de investiţii cu circa 2 miliarde de euro este şi motivul pentru care guvernul a obţinut anul trecut un deficit bugetar de 1,85%  din PIB, sub ţinta propusă de 2,2% din PIB.
 
În acelaşi timp, sugrumarea investiţiilor a permis realocarea unor bani către cheltuieli curente, cum sunt cele de personal, cu bunuri şi servicii sau pentru autorităţile locale, primării şi consilii judeţene.
 
În execuţia bugetară anuală se arată că au crescut cheltuielile de personal cu 8,7% faţă de 2013 datorită majorării salariului minim şi plăţilor restante ca efect al hotărârilor judecătoreşti. Cheltuielile cu bunuri şi servicii, însemnând, în principal achiziţii ale administraţiei, în mare parte pentru funcţionarea aparatului birocratic, au crescut, de asemenea, cu 2,7%. Subvenţiile de la bugetul de stat către alte bugete (pensii, locale) au fost cu 18,2% mai mari decât în 2013.
 
Cheltuielile totale au ajuns în 2014 la 226,3 miliarde lei, iar veniturile la 213,8 miliarde lei. Ca pondere în PIB veniturile au scăzut cu 0,4%, iar cheltuielile cu 0,2%.
 
Sursa text + foto: capital.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii