Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:36 05 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragnea ameninţă cu anticipate dacă Iohannis nu numeşte premierul PSD-ALDE după alegerile din toamnă

ro

15 Aug, 2016 08:10 1937 Marime text
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, aseară, într-o emisiune televizată, că s-ar putea ajunge la alegeri anticipate în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE după alegerile parlamentare.
 

„Încredere 100% nu am (că va desemna premierul PSD-ALDE, n.red.), sunt foarte sincer. Foarte mulţi spun că nu va respecta nici cutuma, nici spiritul Constituţiei, nici votul popular şi va încerca să forţeze o majoritate prin tot felul de mijloace. (…) Îmi doresc ca preşedintele României, acum domnul Iohannis, să respecte votul popular pentru a fi linişte şi stabilitate în ţară, pentru a nu ajunge la alegeri anticipate'“, a spus președintele PSD, citat de rtv.net.

 
Liviu Dragnea a afirmat că PSD va avea o majoritate „serioasă“ cu ALDE şi că îşi doreşte să nu se ajungă în situaţia în care preşedintele să nu ţină cont de votul popular şi să încerce să îşi impună un premier.
 

„Eu cred că influenţa preşedintelui Iohannis în PNL este uriaşă (…) până la o limită este o situaţie firescă. Am auzit şi eu poteci făcute ziua, noaptea spre Cotroceni. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Ştiu că cert nu are o astfel de relaţie cu PSD. Ştiu că şi-ar dori un guvern al lui, adică un guvern format de PNL. Este firesc. Sper să nu depăşească o limită la alegeri”, a adăugat el.

 
Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza potrivit articolului 89 din Constituţie.
 
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată“, se arată în legea fundamentală.

sursa foto: cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii